1 Οκτώβριος 2015, 19:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Οκτώβριος 2015, 19:30

«Επτά Σοφοί» της κοσμολογίας στην Αθήνα

  • «Επτά Σοφοί» της κοσμολογίας στην Αθήνα
    Σπειροειδής γαλαξίας δίνει μια πρόγευση της μαγείας της κοσμολογίας

Τρεις νομπελίστες και άλλοι τέσσερις κορυφαίοι επιστήμονες της κοσμολογίας βρίσκονται στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο 2ο «Συμπόσιο των Επτά Σοφών» του κόσμου, το οποίο πραγματοποιείται την Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής.

Για την Πέμπτη το βράδυ είχε προγραμματιστεί ξενάγηση των ξένων επιστημόνων στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), με οικοδεσπότη τον καθηγητή Κανάρη Τσίγγανο, πρόεδρο του ΕΑΑ. Ακολουθούσε δείπνο στον κήπο του Αστεροσκοπείου και παρατήρηση του έναστρου ουρανού από το τηλεσκόπιο Δωρίδη στην Πνύκα, το οποίο μόλις εκσυγχρονίσθηκε.

Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής επιστημονική ημερίδα με θέμα τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στην κοσμολογία και στην αστροφυσική. Στο Συμπόσιο θα συμμετέχουν επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, καθώς επίσης αριστούχοι μαθητές και φοιτητές, αλλά και το ευρύτερο κοινό, ενώ θα υπάρξει και διαδικτυακή αναμετάδοσή του (web-casting), μεταξύ άλλων σε όλες τις έδρες κοσμολογίας διεθνώς.

Μετά τις εργασίες του Συμποσίου, θα ακολουθήσει το βράδυ η επίσημη τελετή βράβευσης των 7 Σοφών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, το οποίο θα μπορεί να θέσει ερωτήσεις και διαδικτυακά.

Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, έπειτα από πρωινή ξενάγηση των ξένων επιστημόνων στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον διευθυντή του Μουσείου καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, θα ακολουθήσει επίσκεψή τους στο Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο (ΝΕΟ) στο Costa Navarino Resort στη Μεσσηνία.

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, οι Επτά Σοφοί θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην αρχαία Μεσσήνη με ξεναγό τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, ενώ θα ακολουθήσει εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών στην Καλαμάτα, με τη συμμετοχή μαθητών.

Ποιοι είναι οι Επτά Σοφοί
Οι Επτά Σοφοί της σύγχρονης κοσμολογίας είναι οι: 

  1. Τζέιμς Γουότσον Κρόνιν - Κάτοχος του Νόμπελ Φυσικής 1980. Αμερικανός ομότιμος καθηγητής στα τμήματα Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
  2. Ντέιβιντ Γκρος - Κάτοχος του Νόμπελ Φυσικής 2004, μαζί με τους Ντέιβιντ Πόλιτζερ και Φρανκ Γουίλζεκ. Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.
  3. Τζορτζ Φιτζέραλντ Σμουτ Γ΄- Κάτοχος του Νόμπελ Φυσικής 2006 για την εργασία του στον Κοσμικό Εξερευνητή Υποβάθρου (Cosmic Background Explorer) με τον Τζον Μάθερ της NASA. Αμερικανός αστροφυσικός και κοσμολόγος, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και ανώτερος επιστήμων στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley. Από το 2010, είναι επίσης καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο «Ντιντερό» του Παρισιού.
  4. Γιώργος Ευσταθίου - Βρετανο-Κύπριος αστροφυσικός, μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας, καθηγητής Αστροφυσικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας (Kavli Institute for Cosmology) του Πανεπιστημίου Cambridge. Προηγουμένως ήταν καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
  5. Γιουτζίν Πάρκερ - Αμερικανός αστροφυσικός, αναγνωρισμένος διεθνώς ως ο κατ' εξοχήν ειδικός στον ηλιακό άνεμο και στην επίδραση των μαγνητικών πεδίων στην ηλιόσφαιρα. Ομότιμος καθηγητής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και στο Ινστιτούτο Ενρίκο Φέρμι των ΗΠΑ.
  6. Αλεξέι Σταρομπίνσκι - Ρώσος αστροφυσικός και κοσμολόγος, επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο Landau Θεωρητικής Φυσικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επστημών. Κατά τη δεκαετία του 1970, ασχολήθηκε με τη θεωρία της δημιουργίας σωματιδίων στο πρώιμο σύμπαν και της δημιουργίας σωματιδίων και ακτινοβολίας από τις περιστρεφόμενες μαύρες τρύπες (1973), η οποία ήταν πρόδρομος της θεωρίας της ακτινοβολίας Hawking.
  7. Γκαμπριέλε Βενετσιάνο - Ιταλός θεωρητικός φυσικός, ένας από τους πρωτοπόρους της θεωρίας των χορδών. Διεξήγαγε τις περισσότερες από τις επιστημονικές του δραστηριότητες στο CERN. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται πρωτίστως στην κοσμολογία των χορδών.