2 Οκτώβριος 2015, 08:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Οκτώβριος 2015, 10:23

Πόντος εν τη καρδία νέων! – Αρχίζει η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας (βίντεο)

  • Πόντος εν τη καρδία νέων! – Αρχίζει η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας (βίντεο)

Με τους ήχους από 45 λύρες, 25 νταούλια και άλλα ποντιακά μουσικά όργανα θα γεμίσει στις 6:00 το απόγευμα η κεντρική αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης. Εκείνη την ώρα θα ανοίξει η αυλαία της Β΄ Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, στην οποία θα χτυπήσει η «καρδιά» της ποντιακής νεολαίας από ολόκληρο τον κόσμο.

Συνολικά 500 σύνεδροι, από 13 ομοσπονδίες από 23 χώρες θα πάρουν μέρος στη συνδιάσκεψη και για τρεις μέρες θα καταθέσουν την ψυχή τους, που είναι γεμάτη από την αλησμόνητη πατρίδα.

Θα πάρουν τη σκυτάλη και θα στοχεύσουν στην ενότητα του ποντιακού ελληνισμού.

Την τελετή έναρξης της συνδιάσκεψης θα τιμήσει με την παρουσία του και θα ευλογήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ παρών θα είναι -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και θα διαβαστούν αυτοί του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του ομολόγου του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Στην τελετή έναρξης θα μιλήσουν ακόμα ο μέγας χορηγός της εκδήλωσης, Ιβάν Σαββίδης και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, Άλκης Αναστασιάδης.

Την τελετή έναρξης της συνδιάσκεψης θα παρουσιάσουν η γνωστή ηθοποιός Μιμή Ντενίση και ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος.

Ντυμένοι με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές θα δώσουν το έναυσμα για ένα μαγευτικό «ταξίδι» στις μουσικές του Πόντου μαθητές του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών και μέλη του Συλλόγου Ποντίων της ίδιας πόλης, υπό τη διδασκαλία και καθοδήγηση του καθηγητή μουσικής Αλέξη Στεφανίδη. Ποντιακούς χορούς θα παρουσιάσουν μέλη του Συλλόγου Ποντίων Επταμύλων Σερρών «Οι Ακρίτες», του Συλλόγου Ποντίων Λαγκαδά και Περιχώρων, της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ιμεραίων και του Συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών.

Μετά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τους χαιρετισμούς, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της συνδιάσκεψης, με τη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη, θα δεξιωθούν τους συνέδρους και τους επίσημους προσκεκλημένους σε χώρο του περιπτέρου 12 των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ-HELEXPO.

Για τρεις ολόκληρες μέρες η Θεσσαλονίκη, η άτυπη πρωτεύουσα του προσφυγικού ελληνισμού, θα κινείται στους ρυθμούς του Πόντου. Ήδη από το πρωί της Πέμπτης άρχισαν να καταφθάνουν μαζικά νεολαίοι σύνεδροι από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, δίνοντας το δικό τους χρώμα στην πόλη. Οι προετοιμασίες για την εκδήλωση γίνονται σε πυρετώδεις ρυθμούς, προκειμένου να διευθετηθεί και η παραμικρή λεπτομέρεια.

Για αρκετές ώρες το βράδυ της Πέμπτης πρόβαραν τα τραγούδια μικροί και μεγάλοι μουσικοί από τα Γιαννιτσά, ενώ στην αίθουσα δεκάδες Πόντιοι νεολαίοι τους εμψύχωναν, τοποθετώντας, ταυτόχρονα, τα δικά τους σταντ, τα λάβαρα και τις σημαίες.


Γεμάτα διάθεση και ίσως λίγο άγχος τα παιδιά έκαναν υπομονετικά τις πρόβες τους