1 Οκτώβριος 2015, 17:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Οκτώβριος 2015, 17:10

«Προφάσεις εν αμαρτίαις» τα επιχειρήματα για την αποχώρηση της ΠΟΕ από τη 2η Συνδιάσκεψη

  • «Προφάσεις εν αμαρτίαις» τα επιχειρήματα για την αποχώρηση της ΠΟΕ από τη 2η Συνδιάσκεψη

Καυστικό μακροσκελές σχόλιο για όσα συμβαίνουν στον ελλαδικό ποντιακό χώρο, με αφορμή και την πρόσφατη αποχώρηση της νεολαίας της ΠΟΕ από την 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας, δημοσιεύει σήμερα ο διδάκτωρ Ιστορίας Βλάσης Αγτζίδης.

Τίτλος του άρθρου του είναι «Η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας και η δυσανεξία των Ελλαδιτών Ποντίων».

Ο Βλ. Αγτζίδης θεωρεί «τα επιχειρήματα που επικαλέστηκαν όσοι την τελευταία στιγμή προσπάθησαν να υπονομεύσουν την Παγκόσμια Διάσκεψη Ποντιακής νεολαίας προφάσεις εν αμαρτίαις» και επανέρχεται σε σειρά αιτιάσεων για τα πεπραγμένα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (στο ΔΣ της οποίας είχε διατελέσει και ο ίδιος). Ιδιαίτερα σκληρές αναφορές μάλιστα κάνει και για τον πρώην πρόεδρο της ΠΟΕ, Γιάννη Αντωνιάδη.

Κατά την εκτίμηση του Βλάση Αγτζίδη, το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο εκπροσώπησης βρίσκεται στα χέρια των πρωτοβάθμιων συλλόγων· ενώ αναφορικά με την προσφυγική ιστοριογραφία, εκτός από την πρόταση για τη δημιουργία χαλαρών δικτύων ιστορικών που ασχολούνται με τα θέματα του ποντιακού ελληνισμού, «ίσως τη λύση να έγινε η προτροπή προς την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών να καλύψει το πραγματικό κενό».

Ο ιστορικός θεωρεί πάντως ότι το εντελώς νέο στοιχείο που κομίζει στα πολιτικά και οργανωτικά πράγματα του ποντιακού ελληνισμού η 2η Συνδιάσκεψη «είναι ότι επιτέλους, το μεγάλο βάρος των αποφάσεων για το οργανωτικό μέλλον του ποντιακού ελληνισμού μεταφέρεται στους Πόντιους της Διασποράς, που όπως φαίνεται –σε επίπεδο ηγεσιών– αποτελούν το υγιέστερο τμήμα του ποντιακού ελληνισμού». 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Βλάση Αγτζίδη.