1 Οκτώβριος 2015, 15:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Οκτώβριος 2015, 15:26

Βρέθηκαν τα οστά του μικρότερου αγνοούμενου στην κατεχόμενη Κύπρο

  • Βρέθηκαν τα οστά του μικρότερου αγνοούμενου στην κατεχόμενη Κύπρο
    Φωτογραφία του έξι μηνών Ανδρέα δεν υπάρχει. Η πιπίλα του, που βρέθηκε στον ομαδικό τάφο, είναι το μόνο που απέμεινε από εκείνον

Μία πιπίλα, ένα κλειδί που ξεκλείδωνε ένα σπίτι στο Τραχώνι, γυναικεία ρούχα, ένα δαχτυλίδι και μία βέρα είναι όλα όσα δόθηκαν στην οικογένεια Θεμιστοκλέους για να τους θυμίζουν τους δικούς τους ανθρώπους που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Αττίλα 2.

Στον ομαδικό τάφο που βρέθηκε στον παλαιό δρόμο Λευκωσίας-Αμμοχώστου, κοντά στο χωριό Τραχώνι της κατεχόμενης Κυθραίας, οι εκταφές έγιναν σε δύο φάσεις. Εκεί βρέθηκαν και τα οστά του μικρότερου αγνοούμενου στην Κύπρο· ο μόλις έξι μηνών Ανδρέας Κυριάκου δολοφονήθηκε μαζί με τη μητέρα του Αγγελική Θεμιστοκλέους (25 ετών), τις θείες του Θεμιστούλα (11 ετών) και Μάρω (19 ετών) και τη γιαγιά του Ελένη Θεμιστοκλέους.

Η κηδεία του μικρού Ανδρέα και των συγγενών του θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις 10:00, στον ναό Της του Θεού Σοφίας στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με περιγραφές επιζώντων στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, όταν εκδηλώθηκε η δεύτερη τουρκική εισβολή η οικογένεια Θεμιστοκλέους επιχείρησε να εγκαταλείψει το Τραχώνι όταν έφτασαν πληροφορίες ότι οι Τούρκοι μπαίνουν στο χωριό. Σε κάποια στιγμή έπεσε βλήμα όλμου και η οικογένεια διασκορπίστηκε. Καθώς έτρεχαν δίπλα από τα τεθωρακισμένα, ο θείος τους τραυματίστηκε και η οικογένεια διασκορπίστηκε. Από τότε δεν ξαναείδαν το βρέφος και τους άλλους συγγενείς τους. Οι μόνοι που διασώθηκαν ήταν ο θείος Βάσος Κυριάκου, μαζί με τον μικρότερο αδερφό του Παναγιώτη.