1 Οκτώβριος 2015, 13:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Οκτώβριος 2015, 15:40

Το ΔΝΤ πιέζει για απομείωση του ελληνικού χρέους

  • Έκθεση ΔΝΤ: Εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος
    (Φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

Νέες πιέσεις για απομείωση του ελληνικού χρέους φαίνεται ότι ασκεί στους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Rheinische Post. Κυβερνητικοί κύκλοι από το Βερολίνο, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, ανέφεραν ότι το ΔΝΤ προτίθεται να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μόνο αν οι Ευρωπαίοι μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά περίπου 100 δισ. ευρώ.

Αυτό θα μπορέσει να γίνει μέσω της παράτασης του χρόνου λήξης των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια, αλλά και μέσω της μεταφοράς για μετά το 2030 του χρόνου αποπληρωμής τους. Επιπλέον το Ταμείο, λένε οι ίδιες πληροφορίες, πιέζει να μειωθούν κι άλλο τα επιτόκια ώστε με κάποιον τρόπο να γίνει βιώσιμο το χρέος.

Η Rheinische Post αναφέρει ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ουσιαστικά σημαίνουν ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, κάτι που απέρριπτε κατηγορηματικά μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση. Η Άνγκελα Μέρκελ –μετά τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της για την παροχή επιπλέον 86 δισ. ευρώ– είχε δηλώσει ότι το ζήτημα του χρέους μπορεί να συζητηθεί το φθινόπωρο.