1 Οκτώβριος 2015, 09:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Οκτώβριος 2015, 09:55

Χρέος και εθνικά θέματα στη συνάντηση Τσίπρα-Κέρι

  • Χρέος και εθνικά θέματα στη συνάντηση Τσίπρα-Κέρι
    Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Τζον Κέρι λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (φωτ.:ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η τεράστια ροή προσφύγων από τη Συρία, η πορεία του Κυπριακού, το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι στη διάρκεια συνομιλιών που είχαν παρουσία αντιπροσωπειών και των δύο χωρών στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Κατά την ημίωρη συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ανάγκη να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ την αναβάθμιση του μηχανισμού του ΟΗΕ για επανεγκατάσταση των προσφύγων.

Σημαντικό, είπε, είναι επίσης να εντείνουν τις επαφές τους με την Τουρκία για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αλλά και για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.  


(Φωτ.:ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Παράλληλα διατύπωσε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της πΓΔΜ, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό περιορισμό για χρήση έναντι όλων, καθώς και την ανάγκη να επιδειχθεί αντίστοιχη πρόθεση από την πλευρά της γειτονικής χώρας.

Ο Τζον Κέρι τόνισε τη στρατηγική σημασία των αγωγών TAP και IGB για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την επίλυση του ονοματολογικού και του Κυπριακού.