30 Σεπτέμβριος 2015, 23:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Σεπτέμβριος 2015, 23:37

Θύελλα αντιδράσεων από τα ρατσιστικά σχόλια Γαλλίδας ευρωβουλευτού

  • Θύελλα αντιδράσεων από τα ρατσιστικά σχόλια Γαλλίδας ευρωβουλευτού

Επικρίσεις και αντιδράσεις έφεραν τα σχόλια της Γαλλίδας ευρωβουλευτού Ναντίν Μορανό, η οποία αποκάλεσε τη Γαλλία «ιουδαιοχριστιανική» χώρα «της λευκής φυλής», σε σημείο τέτοιο που το συντηρητικό κόμμα της, ανακοίνωσε ότι θέλει να την αποκλείσει από τις περιφερειακές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο.

Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, νυν επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, προσέφυγε στην εθνική εκλογική επιτροπή των Ρεπουμπλικανών ζητώντας να διαγραφεί η Μορανό από τους εκλογικούς καταλόγους των υποψηφίων του κόμματος στην ανατολική Γαλλία.

Το βράδυ του Σαββάτου, στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής, η πολιτικός έκανε προκλητικές δηλώσεις.

«Είμαστε μια «ιουδαιοχριστιανική χώρα (...), της λευκής φυλής, που υποδέχεται αλλοδαπούς», είπε.

Τις δηλώσεις της καταδίκασαν το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, ακτιβιστές οργανώσεων προάσπισης των μεταναστών αλλά και πολλά στελέχη του ίδιου του κόμματός της, ιδίως ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Ρεπουμπλικανών στην ανατολική Γαλλία, Φιλίπ Ρισέρ, που κατήγγειλε τον «σαρωτικό αντίκτυπο» της τοποθέτησής της στην προεκλογική εκστρατεία.

«Δεν θα αποδεχθώ οποιαδήποτε απόκλιση» διαβεβαίωσε ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί.

«Να μην μπει καν στον κόπο να σκεφθεί να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές, θα τον συντρίψω» απάντησε από την πλευρά της η Μορανό. Ο Νικολά Σαρκοζί, που διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας το διάστημα 2007- 2012, ελπίζει να καταλάβει εκ νέου τον προεδρικό θώκο στις εκλογές του 2017. Η Ναντίν Μορανό ήταν για τέσσερα χρόνια υπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί,

Κι ενώ η Μορανό εμμένει στις απόψεις της καταγγέλλοντας «κυνήγι μαγισσών», στο πλευρό της στάθηκε μόνο ο ιστορικός ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λεπέν, που υποστήριξε ότι η πρώην υπουργός «διατύπωσε μια διαχρονική ιστορική αλήθεια».