1 Οκτώβριος 2015, 12:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Οκτώβριος 2015, 12:03

Πέτρινο γεφύρι ηλικίας 6 αιώνων κατέρρευσε στην Τουρκία (φωτο)

  • Πέτρινο γεφύρι ηλικίας 6 αιώνων κατέρρευσε στην Τουρκία (φωτο)
    Το γεφύρι έστεκε 600 χρόνια σε αυτό το σημείο, στην επαρχία του Αϊδινίου

Ένα από τα πιο φημισμένα πετρογέφυρα της Τουρκίας, η 589 ετών γέφυρα Ντανταλάζ κοντά στην αρχαία Αφροδισιάδα στην επαρχία του Αϊδινίου, κατέρρευσε κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης.

Το πετρογέφυρο, γνωστό λόγω της μεθόδου κατασκευής του από την οποία απουσιάζει το κονίαμα (λάσπη) για τη σύνδεση των οικοδομικών υλικών ή το σίδερο, χρειαζόταν χρόνια τώρα επιδιόρθωση αλλά οι τοπικές Αρχές εκώφευαν.

Τελικά, το 2014, το Κυβερνείο του Αϊδινίου και η Γενική Διεύθυνση Αυτοκινητοδρόμων έδωσαν το πράσινο φως για να προχωρήσει το έργο, γιατί είχαν πέσει κάποιες πέτρες από την καμάρα του γεφυριού.

Τον Ιανουάριο του 2015, και ενώ είχαν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες αναστήλωσης με τη χρήση 120 τόνων ατσαλιού, το γεφύρι ξαφνικά κατέρρευσε. Ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, αφού το κακό έγινε μετά το ωράριο εργασίας των 20 μελών του συνεργείου. Έχουν περάσει δέκα μήνες έκτοτε, όμως οι λεπτομέρειες της υπόθεσης αυτής μόλις είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που είχε αναλάβει την αποκατάσταση του γεφυριού, Αμπντουραχμάν Τσαμπούκ, υποστήριξε ότι η γέφυρα κατέρρευσε μετά από κατολίσθηση και λόγω ρωγμής που υπήρχε σε σημείο στήριξης, αλλά δεν φαινόταν επειδή είχε φυτρώσει πρασινάδα! Το χειρότερο είναι ότι η εταιρεία του δεν μπορεί γενικά να αναλάβει την αποκατάσταση, επειδή υπάρχει φόβος για περαιτέρω πρόκληση ατυχήματος.

Το ζήτημα της αποκατάστασης του γεφυριού εξετάζεται πλέον από το Συμβούλιο Μνημείων της Τουρκίας.