30 Σεπτέμβριος 2015, 13:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Σεπτέμβριος 2015, 13:06

Πράσινο φως στον Πούτιν για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία

  • Δεύτερο σκληρό πακέτο μέτρων από τον Πούτιν προς την Τουρκία
    (φωτ.:ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR)

Κεκλεισμένων των θυρών αλλά ομόφωνα ενέκρινε η ρωσική Άνω Βουλή αίτημα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να τον εξουσιοδοτήσουν για να προχωρήσει στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό.

Αν και επισήμως η Μόσχα δεν αναφέρει συγκεκριμένη χώρα όπου θα γίνει η ανάπτυξη των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, όλα συγκλίνουν πως ουσιαστικά πρόκειται για τη Συρία.

Εξάλλου η υποβολή του προεδρικού αιτήματος έγινε την ώρα που ενισχύεται η ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία, όπου η Ρωσία στηρίζει το καθεστώς και τις στρατιωτικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Ιβανόφ είχε δηλώσει πως ο Σύρος πρόεδρος ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τη Μόσχα, και «η Ρωσία θα δράσει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη αρχίσει να ενημερώνει τους εταίρους της Ρωσίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

Η τελευταία φορά που το ρωσικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό ήταν το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας.