30 Σεπτέμβριος 2015, 11:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Σεπτέμβριος 2015, 11:04

Μια βουτιά στην παιδική ποντιακή ψυχή

  • Μια βουτιά στην παιδική ποντιακή ψυχή
    (φωτ.: e-ptolemeos.gr)

Με ποντιακά παραμύθια και αυτοσχέδια, πολλές φορές, παιδικά παιχνίδια περνούσαν την ώρα τους τα παιδιά στον αλησμόνητο Πόντο. Φως στην καθημερινότητά τους προσπάθησε να δώσει η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευξείνιου Κύκλου του ΟΑΠΝ Δήμου Κοζάνης σε συνεργασία με τα 22 ποντιακά σωματεία του δήμου, πριν από λίγες ημέρες.

Η Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης πλημμύρισε από παιδιά κάθε ηλικίας, τα οποία με ιδιαίτερη προσήλωση άκουσαν τους αφηγητές να εξιστορούν ποντιακά παραμύθια που τα έφεραν μαζί τους από τον Πόντο οι πρόγονοί τους.

Τα παιδιά πέρα από θεατές της παράστασης είχαν και ενεργό ρόλο, αφού πολλά από αυτά ανέβηκαν στη σκηνή και έπαιξαν μερικά από τα παραδοσιακά ποντιακά παιχνίδια κάνοντας μια βουτιά στον τρόπο ψυχαγωγίας των συνομηλίκων τους στο Πόντο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι αφηγητές Παναγιώτα Καρπόζηλου, Αγάπη Πιπερίδου, Νανά Ευθαλιτσίδου, Έφη Τριανταφύλλου και Γιάννης Τσιμπλίδης, ο Θόδωρος Αλεξανδρίδης (πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου) που παραχώρησε τα ποντιακά παραμύθια από το προσωπικό του αρχείο, πολλά παιδιά της Ευξείνου Λέσχης Νέας Χαραυγής, ο Θεόδωρος Χατζηθεοδωρίδης ο οποίος παρουσίασε την εκδήλωση, και ο νεαρός λυράρης Βασίλης Χατζηθεοδωρίδης που υποστήριξε μουσικά τις αφηγήσεις.