1 Οκτώβριος 2015, 12:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοέμβριος 2016, 11:49

Πανηγυρίζει τα 50 χρόνια του το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» (φωτο)

  • Πανηγυρίζει τα 50 χρόνια του το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» (φωτο)
    Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Μονής

Με μια λαμπρή πανηγυρική εκδήλωση, την οποία θα τιμήσει με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» θα γιορτάσει τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή του.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στις 18:00, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της γιορτής στο pontos-news.gr o επιστημονικός υπεύθυνος του σωματείου, Θεοδόσης Κυριακίδης, σημείωσε με έμφαση ότι όλοι οι συντελεστές και οι καλλιτέχνες της εκδήλωσης κατάγονται από τη Γαλίαινα του Πόντου, περιοχή όπου βρίσκεται για περισσότερα από 1.200 χρόνια το ιερό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.


Από τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 1.200 χρόνων της ιστορικής Μονής (1998)

«Στην εκδήλωση είναι προσκεκλημένοι όλοι οι ποντιακοί σύλλογοι, και όσοι το επιθυμούν, μπορούν να παρευρεθούν με τα λάβαρά τους. Ήδη το ενδιαφέρον των συλλόγων να συμμετάσχουν είναι μεγάλο».

Η γιορτή θα ξεκινήσει με τους χαιρετισμούς που θα απευθύνουν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, και ο πρόεδρος του σωματείου Αριστείδης Κυριακίδης.

Αμέσως μετά θα ανέβει στη σκηνή η βυζαντινή χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», για να ακολουθήσει η ομιλία του Θεοδόση Κυριακίδη για το ιστορικό της μονής Περιστερεώτα στον Πόντο.

Η συνέχεια περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Ο Κώστας Διαμαντίδης θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από την «Καμπάνα του Πόντου» του Φίλωνα Κτενίδη, ενώ έναν μακρόσυρτο παραδοσιακό σκοπό «Μακρύν καϊντέ» θα αποδώσει ο Κώστας Θεοδοσιάδης συνοδεία της λύρας του Κώστα Σιαμίδη. Παραδοσιακούς χορούς της Γαλίαινας θα παρουσιάσουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί» και ο Ποντιακός Σύλλογος Πρασινάδας «Οι Ακρίτες».

«Η Μονή και το Σωματείο στην Ελλάδα – 50 Χρόνια δράσης και προσφοράς» τιτλοφορείται η ομιλία που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, στην οποία θα αναφερθεί στο πώς φτιάχτηκαν το μοναστήρι και το σωματείο, αλλά και στην περιπετειώδη μεταφορά των ιερών κειμηλίων από τον Πόντο στην Ελλάδα.


Εξόρμηση καθαριότητας της ιστορικής μονής του Πόντου

Θα ακολουθήσουν δύο τραγούδια αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα, τα οποία θα παρουσιάσει ο Καλλιτεχνικός Χορευτικός Όμιλος «Πύρριχος», και αμέσως μετά θα παρουσιαστεί η νέα ιστοσελίδα του σωματείου, που έγινε μετά από συνεργασία με το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ. Αναμνηστικά θα δοθούν στους σπουδαστές του ΙΕΚ, που πρόσφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

Τη σέρρα θα χορέψει το χορευτικό τμήμα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Την πανηγυρική εκδήλωση θα κλείσει με χαιρετισμό και τις ευλογίες του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.


Επίσκεψη Φινλανδών στη Μονή Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι

«Για μας είναι πολύ σημαντική αυτή η εκδήλωση, διότι σηματοδοτεί τη δημιουργική ορμή των προγόνων μας, που δημιούργησε τα μοναστήρια. Υποχρέωση όλων εμάς των νεοτέρων είναι να συνεχίσουμε αυτήν την ιστορία», τόνισε ο Θ. Κυριακίδης.

Μια έκθεση ζωγραφικής και ένα CD
Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του σωματείου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση ζωγραφικής από επαγγελματίες, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τη μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στη διάρκεια συμποσίου που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι. Η έκθεση θα περιλαμβάνει είκοσι έργα και θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο σε κεντρική αίθουσα της Θεσσαλονίκης.

Μόλις ολοκληρωθεί η έκθεση, τα έργα θα παραδοθούν και θα βρίσκονται μόνιμα στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας.

Επίσης, σε συνεργασία με το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, το σωματείο θα κυκλοφορήσει CD με τραγούδια από τη Γαλίαινα του Πόντου, στο οποίο θα συμμετάσχουν καλλιτέχνες με καταγωγή από τη συγκεκριμένη περιοχή. Το CD αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2016.   

Καταλήγοντας, ο Θεοδόσης Κυριακίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός του 2016 θα πραγματοποιηθεί το χρόνιο όνειρο των διοικούντων το σωματείο, που είναι να επανδρωθεί η μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας. Η σχετική σύμβαση, είπε, αναμένεται να υπογραφεί τους πρώτους μήνες του 2016.

  • Για δηλώσεις συμμετοχής στην πανηγυρική εκδήλωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλ.: 6970367967 (κ. Αδαμίδης).

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Gallery
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ03
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
2015
18:00
Το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια...