29 Σεπτέμβριος 2015, 15:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτέμβριος 2015, 15:12

Νέες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Κύπρο

  • Νέες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Κύπρο
    Στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην ξηρά θα ξεκινήσουν νέες έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)

Κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο έδαφος και τα χωρικά ύδατα που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία θα αρχίσει να ψάχνει η αμερικανική εταιρεία NEOS GeoSolutions μετά από σχετική συμφωνία των δυο πλευρών για τη χρήση μιας σειράς υπερσύγχρονων τεχνολογιών.

Την επίτευξη της συμφωνίας δημοσιοποίησε η NEOS GeoSolutions, με ανακοίνωση στις ΗΠΑ, στην οποία αναφέρει ότι επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Κύπρο για να «χαρτογραφήσει τις δυνατότητες εξεύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Για τη συλλογή, την ανάλυση και απεικόνιση των δεδομένων θα χρησιμοποιηθούν νέας τεχνολογίας πολλαπλοί αισθητήρες από έδαφος και αέρα, ενώ η επεξεργασία θα γίνει από υπερυπολογιστές που χρησιμοποιούν το προηγμένο λογισμικό «analytics».

Η εταιρεία υποστηρίζεται από «μια ομάδα επενδυτών υψηλού προφίλ που περιλαμβάνει τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και την επενδυτική KCPG (την οποία υποστηρίζουν οι Amazon, Google και Sun Microsystems), η Goldman Sachs κ.ά.».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος παρόμοιες έρευνες που οδήγησαν στην ανακάλυψη κοιτασμάτων, έχουν γίνει από την NEOS GeoSolutions σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως στο Κολοράντο, την Καλιφόρνια, τη Βόρεια Ντακότα και το Τέξας στις ΗΠΑ, στην Αργεντινή και τον Λίβανο.