28 Σεπτέμβριος 2015, 22:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοέμβριος 2015, 18:10

Το ολόλευκο μάρμαρο στην αναστήλωση του θεάτρου της Ασπένδου προκαλεί αντιδράσεις

  • Το ολόλευκο μάρμαρο στην αναστήλωση του θεάτρου της Ασπένδου προκαλεί αντιδράσεις

Οι εργασίες αποκατάστασης στο ιστορικό θέατρο της Ασπένδου ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων μεταξύ τουριστών και πολιτιστικών ενώσεων για το λευκό μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε στην αναστήλωση των κερκίδων αντί για την γκρίζα πέτρα που είχε αυθεντικά χρησιμοποιηθεί στο μνημείο.

Μάλιστα οι τόνοι ανεβαίνουν ενόψει της επικείμενης συνόδου των ηγετών της G-20 στο Μπέλεκ. Το πρόγραμμα των ηγετών περιλαμβάνει και επίσκεψη στην Άσπενδο της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ όπως και των προέδρων των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Επίσης έχει προγραμματιστεί σειρά συναυλιών στο αρχαίο θέατρο, που παραμένει κλειστό για το κοινό κατά το μεγαλύτερο διάστημα του 2015.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ρετζέπ Γιαβούζ, αξιωματούχος του Δήμου της Αττάλειας, η αναστήλωση του θεάτρου είναι μια «καταστροφή».

Επίσης πρόσθεσε πως το γεγονός ότι πρόκειται για ένα θέατρο, υποψήφιο να συμπεριληφθεί στη λίστα της UNESCO με τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς σημαίνει πως οι προσθήκες της αποκατάστασης δεν θα έπρεπε να είναι ορατές παρά μόνο από πολύ κοντά.