28 Σεπτέμβριος 2015, 15:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτέμβριος 2015, 15:38

Ξεκινά η πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου – Στο τραπέζι η εκταμίευση 2+1 δισ. ευρώ

  • Ξεκινά η πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου – Στο τραπέζι η εκταμίευση 2+1 δισ. ευρώ
    Οι επικεφαλής των θεσμών, και η επικεφαλής του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, αναμένονται στην Αθήνα αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)

Με την πορεία και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της οικονομίας στο πλαίσιο του μνημονίου να συνδέεται ευθέως με την υποδόση των 2+1 δισ. ευρώ, καθώς και με τη συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους, φτάνουν στο τέλος της εβδομάδας (ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης) τα δύο πρώτα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Με αυτό τον τρόπο μπαίνει στην τελική ευθεία η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης. Τα δημοσιονομικά και τα τραπεζικά ζητήματα είναι τα πρώτα που θα τεθούν επί τάπητος· τα δύο επόμενα κλιμάκια θα ασχοληθούν με θέματα ενεργειακής πολιτικής και δημόσιας διοίκησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη φάση της αξιολόγησης θα γίνει έως τις 15 Οκτωβρίου και θα αφορά το κατά πόσο έχει ψηφιστεί ή εφαρμοστεί η νομοθεσία για (δευτερεύουσες κυρίως) διατάξεις της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Ο πρώτος έλεγχος περιλαμβάνει την πορεία στην παροχή τεχνικής βοήθειας, το κυβερνητικό σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, την επιτάχυνση στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, την κατάργηση της έκπτωσης 20% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία, καθώς και την ενίσχυση του ρόλου της φορολογικής διοίκησης.

Μετά τις 15 Οκτωβρίου, το δεύτερο «κύμα» του ελέγχου από τα τεχνικά κλιμάκια θα αγγίξει τον προϋπολογισμό για το 2016, καθώς και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Θα εξεταστούν ακόμα το Ασφαλιστικό (ζητείται να έχουν νομοθετηθεί έως το τέλος Οκτωβρίου οι πρώτες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα), το νέο φορολογικό «πακέτο», η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οριστική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια (τα οποία συνδέονται ευθέως με το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση), και η υλοποίηση του συνόλου των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στις τρεις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ.

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου και η παραμονή τους στη χώρα μας θα είναι σε πρώτη φάση ολιγοήμερη (προσδιορίζεται σε τρία-τέσσερα 24ωρα), καθώς θα κάνουν μια πρώτη γρήγορη επισκόπηση. Στη συνέχεια θα επανέλθουν τον Νοέμβριο, όταν και θα συγγραφεί και το κείμενο των συμπερασμάτων της πρώτης αξιολόγησης.