28 Σεπτέμβριος 2015, 12:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτέμβριος 2015, 12:52

Λούκα Κατσέλη: Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς κούρεμα καταθέσεων

  • Λούκα Κατσέλη: Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς κούρεμα καταθέσεων

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εντός του 2015, χωρίς κούρεμα των καταθέσεων και με την παροχή ρευστότητας από τα διευρυμένα κανάλια ρευστότητας της ΕΚΤ, ο τραπεζικός τομέας θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει βιώσιμες επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Αυτό τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, στο Ετήσιο Συνέδριο του Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη, συμμετέχοντας σε συζήτηση με θέμα «Η ελληνική κρίση και πέρα από αυτήν» (The Greek Crisis and Beyond)μαζί με τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτζ και με συντονιστή τον δημοσιογράφο του CNN Φαρίντ Ζακάρια.

Η πρόεδρος της ΕΕΤ προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να καθησυχάσει από τη μία τους καταθέτες και από την άλλη την αγορά, καθώς οι διαφορετικές προσεγγίσεις συνεχίζονται προκαλώντας αναταράξεις και ανασφάλεια.

Μάλιστα, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που επισήμανε σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι εάν δεν γίνει μέχρι τέλος του χρόνου η ανακεφαλοποίηση δεν αποκλείεται να έχουμε κούρεμα καταθέσεων, δημιούργησε νέα παγωμάρα.

Η Λούκα Κατσέλη τάχθηκε υπέρ ενός απλοποιημένου και σταθερού φορολογικού συστήματος καθώς και της άρσης όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για την έναρξη, αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσει η οικονομία να πάρει μπροστά και να γίνουν επενδύσεις.