27 Σεπτέμβριος 2015, 20:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτέμβριος 2015, 19:34

Βρυξέλλες: Αναβάθμιση σχέσεων με την Τουρκία λόγω προσφυγικού

  • Η Φλώρινα θα λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ για σύστημα θερμικής ενέργειας

Χαλί στην Τουρκία ετοιμάζονται να στρώσουν οι Βρυξέλλες και η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών, φοβούμενοι τη διοχέτευση νέου κύματος προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το cytoday.eu, η Ευρωπαϊκή Ένωση διχάστηκε στο μείζον ζήτημα της μετεγκατάστασης 120 χιλιάδων προσφύγων και τώρα τρέμει στην ιδέα διοχέτευσης νέου κύματος Σύρων προσφύγων, που βρίσκονται στην Τουρκία και υπολογίζονται σε δύο εκατομμύρια.

Οι ανησυχίες των Βρυξελλών και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών-μελών, φέρουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι έτοιμη να δώσει γην και ύδωρ στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να κρατήσει τους Σύρους πρόσφυγες σε τουρκικό έδαφος.

Η προσπάθεια των Βρυξελλών να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία διαφαίνεται και στην απόφαση της πρόσφατης έκτακτης Συνόδου Κορυφής, όπου τα 28 κράτη-μέλη ζήτησαν ενίσχυση του διαλόγου με την Άγκυρα σε όλα τα επίπεδα.

Η ετοιμότητα των Βρυξελλών να παράσχουν «δώρα» στον Ταγίπ Ερντογάν, συμπίπτει χρονικά με την κρισιμότερη ίσως περίοδο για το Κυπριακό.

Δημιουργεί ακόμη εύλογους συνειρμούς στη Λευκωσία για τη στάση που θα τηρήσουν οι εταίροι της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επίλυση του προβλήματος. Το Κυπριακό αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ντόναλντ Τουσκ και του Τούρκου προέδρου.