27 Σεπτέμβριος 2015, 16:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτέμβριος 2015, 15:45

Για την αντιμετώπιση της κρίσης σε Ελλάδα και Ευρώπη μιλά ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη

  • Τσίπρας: Όνειρα θερινής νυκτός τα σενάρια για οικουμενική
    (Φωτ.: EPA/Laurent Dubrule)

Παρέμβαση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη συμμετοχή του στο πάνελ που διοργανώνεται από το Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης και θα υπογραμμίσει ότι η σκληρή λιτότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην κατεύθυνση αυτή. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετέχει και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει επίσης σε Σύνοδο Κορυφής που έχει ως αντικείμενο την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015».

O Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη λίγες ημέρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ης Σεπτεμβρίου που τον ανέδειξε για δεύτερη φορά πρωθυπουργό, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 70ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, θα πραγματοποιήσει διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αξιωματούχους διεθνών οργανισμών και θα κάνει δημόσιες παρεμβάσεις και ομιλίες.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Επίσης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς και με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (1η Οκτωβρίου) και θα συμμετάσχει σε Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015», καθώς και στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων κρατών (30 Σεπτεμβρίου).

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον δήμαρχο Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.