25 Σεπτέμβριος 2015, 21:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτέμβριος 2015, 21:22

Μισέλ Ομπάμα και Πενγκ Λιγιουάν βάφτισαν έναν «θησαυρό»

  • Μισέλ Ομπάμα και Πενγκ Λιγιουάν βάφτισαν έναν «θησαυρό»
    Οι καλές νεράιδες του μωρού πάντα (φωτ.: EPA/Chris Kleponis/POOL)

Νονές έγιναν από κοινού οι πρώτες κυρίες των Ηνωμένων Πολιτειών, Μισέλ Ομπάμα και της Κίνας, Πενγκ Λιγιουάν για ένα μωρό πάντα που γεννήθηκε στα τέλη Αυγούστου στον ζωολογικό κήπο της Ουάσιγκτον.

Και το όνομα αυτού, Μπέι-Μπέι, που σημαίνει πολύτιμος, θησαυρός.

Στο πλαίσιο τελετής μπροστά στον περιφραγμένο χώρο όπου ζουν τα πάντα στο ζωολογικό κήπο Σμιθσόνιαν, με κοινό μαθητές ενός σχολείου που διδάσκονται κινεζικά, οι δύο γυναίκες αποκάλυψαν σε δύο χάρτινες κορδέλες το όνομα του μικρού πάντα, όπου ήταν γραμμένο με κινεζικά ιδεογράμματα αλλά και στο λατινικό αλφάβητο.

Ο ζωολογικός κήπος συνηθίζει να βαπτίζει τα μωρά πάντα 100 ημέρες μετά τη γέννησή τους, σεβόμενος μια κινεζική παράδοση. Ωστόσο με την ευκαιρία της παρουσίας στην Ουάσιγκτον της συζύγου του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, η διεύθυνση του ζωολογικού κήπου αποφάσισε να τιμήσει συμβολικά το νεογέννητο, νωρίτερα.

Ταυτόχρονα εορτάζεται και η συνεργασία 40 ετών και πλέον, μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, που υποδέχθηκαν το πρώτο ζευγάρι μεγαλόσωμων πάντα το 1972 έπειτα από μια επίσκεψη στο Πεκίνο, του τότε Αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον.