25 Σεπτέμβριος 2015, 19:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτέμβριος 2015, 19:59

Οι νεολαίοι του Συναπαντήματος Ποντιακών Σωματείων για την αποχώρηση της Νεολαίας της ΠΟΕ

  • Οι νεολαίοι του Συναπαντήματος Ποντιακών Σωματείων για την αποχώρηση της Νεολαίας της ΠΟΕ
    Φωτογραφία από το φετινό 17ο Συναπάντημα Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά

Λίγες ημέρες προτού ξεκινήσουν οι εργασίες της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, η αποχώρηση της Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) από την οργανωτική επιτροπή, προκάλεσε αίσθηση. Σταγόνα που θεωρήθηκε ότι ξεχείλισε το ποτήρι, και τους οδήγησε στην πόρτα της εξόδου, ήταν η απόφαση να συμπεριληφθεί ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος στους ομιλητές, με υπόδειξη του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Λίγα 24ωρα μετά, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά στέλνουν μια επιστολή-παρέμβαση. «Είναι σε εμάς γνωστή η πρακτική και οι διασπαστικές τάσεις που χρόνια ορισμένοι κύκλοι στον Οργανωμένο χώρο του Ποντιακού Ελληνισμού, έστω και εν αγνοία τους, δυστυχώς υπηρετούν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Ορισμένοι μη γνωρίζοντας, ή γνωρίζοντας, συνεχίζουν με την πρακτική τους και τις επιθέσεις τους, να βάλλουν κατά της προοπτικής Ενότητας του Ποντιακού Χώρου, ενώ θα έπρεπε να θυμούνται το “κρείττον του λαλείν το σιγάν”».

Πιο κάτω, γίνεται λόγος για επίθεση με εισαγγελικό ύφος «σε ανθρώπους με μεγάλη προσφορά στο χώρο του Οργανωμένου Ποντιακού Ελληνισμού». Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, ουδέποτε ο Μητροπολίτης Δράμας αναφέρθηκε σε ομοσπονδίες, σωματεία ή διαδικασίες. Το περιστατικό που περιγράφεται αφορά τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου του 2009 στην Παναγία Σουμελά όταν «μια μικρή ομάδα ατόμων με πανό, πλακάτ και ιαχές (…) ήθελαν να εισχωρήσουν στο χώρο του Ιερού Ναού για να διαδηλώσουν (…) για θέματα και θέσεις παράτυπα, που αφορούσαν τη συνολική λειτουργία του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά».

«Ο Σεπτός Ιεράρχης και Μητροπολίτης Δράμας στηλίτευσε από άμβωνος τη μικρή αυτή ομάδα που ημέρα 15αύγουστου, εν ώρα θείας λειτουργίας, πρόσβαλε (…) τον εορτασμό».

Στην επιστολή της η Οργανωτική Επιτροπή Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στηρίζει δημόσια τον Μητροπολίτη Δράμας και δηλώνει ότι ελπίζει να τον έχει στην πρώτη γραμμή «ώστε το σύνολο του οργανωμένου Ποντιακού Ελληνισμού να ζήσει τις στιγμές της πραγματικής οργανωτικής ενότητας του συνόλου του οργανωμένου Ποντιακού Χώρου».

Το κείμενο κλείνει με ευχαριστίες προς τον Ιβάν Σαββίδη για την υλική και ηθική του συμπαράσταση στην οργάνωση της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, και με ευχαριστίες προς την οργανωτική επιτροπή και τις ομοσπονδίες με τους εκπροσώπους της νεολαίας τους.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την επιστολή.