25 Σεπτέμβριος 2015, 19:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοέμβριος 2016, 11:51

«Ως ποντιακός χώρος δεν έχουμε αντιληφθεί τις πραγματικές ανάγκες μας»

  • «Ως ποντιακός χώρος δεν έχουμε αντιληφθεί τις πραγματικές ανάγκες μας»
    Ο Θεοδόσης Κυριακίδης, θεολόγος, διδάκτωρ Ιστορίας και υπεύθυνος του Ερευνητικού Κέντρου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

Μια παρέμβαση που θα συζητηθεί, λίγα 24ωρα μετά την αποχώρηση της Νεολαίας της ΠΟΕ από τη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας, που ξεκινά την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου. Ο Θεοδόσης Κυριακίδης, θεολόγος, διδάκτωρ Ιστορίας και υπεύθυνος του Ερευνητικού Κέντρου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, γράφει:

Επειδή γίνομαι δέκτης πολλών τηλεφωνημάτων από ανθρώπους που εκτιμώ σχετικά με την αποχώρηση της νεολαίας ΠΟΕ από τη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη θέλω να πω πως διαφωνώ κάθετα για πολλούς λόγους τους οποίους εξέθεσα τηλεφωνικώς τόσο στον Τοπαλίδη και Κεσαπίδη, όσο και στον Παρχαρίδη και σε άλλους συμβούλους της ΠΟΕ. Και επειδή ο αγαπητός Παρχαρίδης χρησιμοποίησε τη θεολογική μου ιδιότητα, έλαβα αφορμή να του εξηγήσω με ένα θεολογικό παράδειγμα τη θέση μου.

Του είπα λοιπόν πως και ο Μάρκος ο Ευγενικός στο τέλος διαφώνησε πλήρως με το κείμενο της συμφωνίας Φερράρας-Φλωρεντίας και την Ένωση των Εκκλησιών, αλλά στο συνέδριο πήγε. Και πήγε και συζήτησε.

Αρκετά απ’ όσα αναφέρει η καλογραμμένη επιστολή της νεολαίας είναι αλήθεια. Αλλά όπως είπα και τηλεφωνικά βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.

Και επειδή μου τηλεφωνούν και φίλοι από σωματεία της Αμερικής και της Ευρώπης που θα στείλουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν, θλίβομαι με την εξέλιξη. Ευθύνες μπορεί να αποδώσει κανείς εκατέρωθεν, αλλά λυπάμαι τα νέα παιδιά, τα οποία είναι υποχρεωμένα να ανέχονται ανεπάρκειες και άλλα, να μην τα ονοματίσω, στον οργανωμένο χώρο.

Εδώ και καιρό, πριν από την ανακοίνωση της Συνδιάσκεψης, έχω ένα έτοιμο κείμενο με τίτλο: «Το ποντιακό κίνημα σε σταυροδρόμι», στο οποίο καταθέτω τις απόψεις μου για το μέλλον του οργανωμένου ποντιακού χώρου. Δεν το δημοσίευσα λόγω της συνδιάσκεψης και για να μην προκαταβάλω κανένα. Θα το κάνω αμέσως μετά.

Λυπάμαι, αλλά θεωρώ ότι δεν έχουμε αντιληφθεί, ευρύτερα ως χώρος, τις πραγματικές ανάγκες μας...