24 Σεπτέμβριος 2015, 23:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτέμβριος 2015, 05:56

Η ατζέντα και τα ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα στην Αμερική

  • Τσίπρας: Βήμα επίλυσης της προσφυγικής κρίσης η σημερινή Σύνοδος
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Andrea Bonetti)

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, με αφορμή τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται στις συναντήσεις που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο περιθώριο των εργασιών και κυρίως αν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο ΜπάρακΟμπάμα (κάτι που είναι αρκετά πιθανό). 

Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Τζον Κέρρυ ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για συνάντηση του Τσίπρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου με φόντο τις δηλώσεις Μέρκελ για το προσφυγικό και την διαφύλαξη των συνόρων της ΕΕ. 

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού θα δοθούν εντός των επομένων ωρών από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προγραμματίζει την κεντρική ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, εκπροσωπώντας την χώρα μας την 1η Οκτωβρίου. Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη βάση στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο ακόμη και με μια συνάντηση εκτός πρωτοκόλλου.

Την Πέμπτη, ο Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα δίνοντάς του συγχαρητήριa για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να δώσει και το «παρών» στην 11η ετήσια σύνοδο του Ιδρύματος Μπιλ, Χίλαρυ και Τσέλσι Κλίντον. Ο γενικός τίτλος του συνεδρίου είναι «The Future of Impact» και η διεξαγωγή του (26-29 Σεπτεμβρίου) συμπίπτει με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη. 

Παρούσα στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κλίντον θα είναι και η Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία αναφέρεται πρώτη στον κατάλογο των χορηγών της εκδήλωσης και είχε οργανώσει συνέδριο σε συνεργασία με την πρωτοβουλία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ τον προηγούμενο Ιούνιο στη Αθήνα, το οποίο ματαιώθηκε λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.