30 Ιούλιος 2013, 14:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Οκτώβριος 2014, 10:05

Έρευνα συσχετίζει το ύψος με την εμφάνιση καρκίνου

  • Έρευνα συσχετίζει το ύψος με την εμφάνιση καρκίνου

Η συγκεκριμένη έρευνα υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης κακοήθειας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι μεγαλύτερος για εκείνες που το ύψος τους ξεπερνά το μέσο όρο σε σύγκριση με τις πιο κοντές.

Η συγκεκριμένη έρευνα υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης κακοήθειας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι μεγαλύτερος για εκείνες που το ύψος τους ξεπερνά το μέσο όρο σε σύγκριση με τις πιο κοντές.

Πολλές είναι οι έρευνες που δείχνουν ότι η διαφορά ύψους συνδέεται με διαφορές στην κατάσταση της υγείας. Στη λίστα αυτή, όπως αναφέρει και το Vita, έρχεται να προστεθεί άλλη μία, που δημοσιεύτηκε μάλιστα στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. Η συγκεκριμένη έρευνα υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης κακοήθειας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι μεγαλύτερος για εκείνες που το ύψος τους ξεπερνά το μέσο όρο σε σύγκριση με τις πιο κοντές. Για τη συγκεκριμένη μελέτη οι συγγραφείς εξέτασαν στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών (Women's Health Initiative), εστιάζοντας σε σχεδόν 21.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ηλικίας 50 έως 70 ετών, που στη διάρκεια της 12ετούς έρευνας εμφάνισαν τουλάχιστον μία μορφή καρκίνου.

Αφού, λοιπόν, έλαβαν υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως π.χ. το αν καπνίζουν, το σωματικό βάρος κ.ά., και εξέτασαν τα στοιχεία της Πρωτοβουλίας, βρήκαν ότι για κάθε επιπλέον 10 εκατοστά ύψους, οι πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος, καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών, του ενδομητρίου ή του παχέος εντέρου αυξάνονταν 13-17% και ο κίνδυνος για καρκίνο του ήπατος, του ορθού, του θυρεοειδούς και του αίματος αυξανόταν 23-29%.

Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι το εύρημα αυτό δεν σημαίνει ότι οι παραπάνω πόντοι στο ύψος είναι αιτία καρκίνου.

«Αν και πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση, δεν ξέρουμε πώς να την εξηγήσουμε. Μπορεί να οφείλεται στο μεγαλύτερο το μέγεθος του οργάνου ή σε αλλαγές των επιπέδων ορισμένων ορμονών», δήλωσε ο Thomas Rohan, πρόεδρος του τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Albert Einstein College της Νέας Υόρκης.

Συμπληρώνει, επίσης, ότι πιθανότατα το ύψος δεν αποτελεί αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου, καθώς πρόκειται για πολύ ευρύ παράγοντα, αλλά με περισσότερη δουλειά μπορεί τελικά να μας δώσει στοιχεία σχετικά με τη βιολογία του καρκίνου και το ρόλο που παίζουν το γονίδια στην αύξηση του κινδύνου κακοήθειες μεταξύ ορισμένων γυναικών και ανδρών.

Πηγή: prismanews.gr