24 Σεπτέμβριος 2015, 17:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2015, 17:06

Ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στη Μέκκα – Τουλάχιστον 717 οι νεκροί

  • Ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στη Μέκκα – Τουλάχιστον 717 οι νεκροί
    (Φωτ.: EPA/Ahmed Yosri)

Όσο περνούν οι ώρες, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των νεκρών προσκυνητών που ποδοπατήθηκαν στη Μέκκα κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Άιντ αλ Άντχα, μιας από τις πιο σημαντικές γιορτές στο μουσουλμανικό ημερολόγιο. Η υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 717 νεκροί και 863 τραυματίες, χωρίς κανείς να αποκλείει ότι ο αριθμός δεν πρόκειται να αυξηθεί. Τουλάχιστον 4.000 διασώστες βρίσκονται στο σημείο.

Ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας, Χάλεντ αλ-Φάλιχ, υποσχέθηκε τη διενέργεια ταχύτατης και διαφανούς έρευνας για την τραγωδία που όπως όλα δείχνουν προκλήθηκε όταν ένα «ανθρώπινο κύμα» που έφευγε από τη μία από τις στήλες συγκρούστηκε με ένα άλλο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση, κοντά στο σημείο του συμβολικού λιθοβολισμού του Σατανά.


(Φωτ.: EPA/Ahmed Yosri)

Δύο μόλις εβδομάδες μετά τον τεράστιο γερανό που έπεσε πάνω στο Μεγάλο Τέμενος στην Μέκκα και στοίχισε τη ζωή σε 111 ανθρώπους τραυματίζοντας 394, το ποδοπάτημα στο ετήσιο προσκύνημα του χατζ φαίνεται να είναι το δεύτερο πιο αιματηρό ατύχημα μετά το ποδοπάτημα του 1990· τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 1.426 άνθρωποι.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι όσο η μεσαία τάξη στον μουσουλμανικό κόσμο αυξάνεται, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που κάνουν το (υποχρεωτικό έστω και για μια φορά) προσκύνημα στη Μέκκα.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και Ιρανοί πολίτες. Για τη σημερινή τραγωδία η Δαμασκός επιρρίπτει ευθύνες στο Ριάντ κάνοντας λόγο για λάθη στην εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας. «Για λόγους που αγνοούμε, ένας δρόμος ήταν κλειστός στην περιοχή όπου οι πιστοί επιδίδονταν στον συμβολικό λιθοβολισμό του Σατανά», δήλωσε ο Σαΐντ Οχάντι, επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού του προσκυνήματος. Απαντώντας ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι αν οι πιστοί είχαν ακολουθήσει τις οδηγίες των υπευθύνων του χατζ, η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί. 


Τουλάχιστον 2 εκατ. μουσουλμάνοι έφτασαν φέτος στη Μέκκα για το χατζ

Δημοσιογράφοι των New York Times γράφουν ότι η εκατόμβη νεκρών επαναφέρει τους φόβους για την αδυναμία του βασιλείου να παρέχει ασφάλεια και κατάλληλες υποδομές για ένα γεγονός που θεωρείται το μεγαλύτερο προσκύνημα στον κόσμο. Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων που κάνουν το ταξίδι στη Μέκκα δεν είναι από τη Σαουδική Αραβία που σημαίνει ότι μπορούν να ασκήσουν ελάχιστη πίεση για την καλυτέρευση των συνθηκών.

«Επιπλέον, οι υπεύθυνοι αποποιούνται των ευθυνών τους επικαλούμενοι ότι όποιος πεθάνει κατά τη διάρκεια του χατζ πηγαίνει στον παράδεισο», σημειώνει ο καθηγητής Ανθρωπολογίας στο London School of Economics Μαντάουι αλ-Ρασίντ.