24 Σεπτέμβριος 2015, 13:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2015, 14:09

Τραγωδία στη Μέκκα: Τουλάχιστον 310 πιστοί ποδοπατήθηκαν (βίντεο)

Με αίμα βάφτηκε ένα ακόμα ετήσιο προσκύνημα (χατζ) στη Μέκκα όπου, έχουν συρρεύσει τουλάχιστον 2 εκατ. πιστοί. Σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία της Σαουδικής Αραβίας αναφέρει ότι τουλάχιστον 310 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν και 500 τραυματίστηκαν στην Οδό 204 του καταυλισμού της Μίνα που διαμένουν οι προσκυνητές και ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων ανατολικά της ιερής πόλης του Ισλάμ.

Η Οδός 204 είναι μία από τις δύο αρτηρίες που οδηγούν από τον καταυλισμό στην κοιλάδα του Τζαμαράτ, εκεί όπου οι πιστοί λιθοβολούν τη στήλη που παριστάνει τον σατανά.

Δημοσιογράφοι του Reuters που βρίσκονταν στον καταυλισμό της Μίνα ανέφεραν ότι μπορούσαν να ακούσουν τις σειρήνες των ασθενοφόρων και των περιπολικών ωστόσο δεν μπορούσαν να φτάσουν στο σημείο όπου το πλήθος ποδοπατούνταν καθώς οι Αρχές είχαν κλείσει τους δρόμους που οδηγούσαν εκεί προκειμένου να αποφευχθούν μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Σήμερα, πρώτη ημέρα της γιορτής Άιντ αλ Άντχα (που θεωρείται η πιο «επικίνδυνη» καθώς τεράστια πλήθη συνωστίζονται για να εκτελέσουν συγχρόνως στο ίδιο σημείο το ίδιο τελετουργικό), θυσιάζεται ένα πρόβατο και ρίχνονται επτά πέτρες στη στήλη. Αύριο και μεθαύριο οι πιστοί καλούνται να ρίξουν 21 πέτρες στη μεγάλη, τη μεσαία και τη μικρή στήλη. Το 2006 τουλάχιστον 346 πιστοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του λιθοβολισμού.


(φωτ.: EPA/Amel Pain)

Το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση πλήθους στον κόσμο. Κάθε μουσουλμάνος έχει υποχρέωση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του να παρευρεθεί στο χατζ. Το ποδοπάτημα, οι πυρκαγιές και τα επεισόδια είναι συνηθισμένα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της γιορτής. Την προηγούμενη εβδομάδα ξενοδοχείο στη Μέκκα στο οποίο διέμεναν 1.000 άτομα εκκενώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες εξαιτίας πυρκαγιάς. Το 1990 ο απολογισμός των ανθρώπων που ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου, μέσα σε τούνελ, ήταν 1.400 άτομα.