24 Σεπτέμβριος 2015, 10:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2015, 09:49

Παραπληγικός περπάτησε με τη βοήθεια συσκευής που διαβάζει το μυαλό

  • Παραπληγικός περπάτησε με τη βοήθεια συσκευής που διαβάζει το μυαλό
    Ο άνδρας ενώ δοκιμάζει το σύστημα που τον έκανε να ξαναπερπατήσει, έστω για λίγο (φωτ.:University of California at Irvine)

Εδώ και πέντε χρόνια ήταν παράλυτος από τη μέση και κάτω και το τελευταίο που περίμενε, με δεδομένη την κατάσταση της υγείας του, ήταν να ξαναπερπατήσει. Κι όμως η ζωή και η τεχνολογία επιφύλασσε μεγάλη έκπληξη σε 26χρονο Αμερικανό που κατάφερε να κινήσει ξανά τα πόδια του και να περπατήσει σχεδόν τέσσερα μέτρα, χάρη σε ειδική συσκευή που «διαβάζει» το μυαλό!

Τη μοναδική εμπειρία του πρώτου παραπληγικού, ο οποίος ήταν και είναι σε θέση να κάνει μερικά βήματα χωρίς να εξαρτάται από ρομποτικά κάτω άκρα, περιγράφουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβαιν σε σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση νευρο-τεχνολογίας Journal of Neuroengineering and Rehabilitation.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν μια νέα διεπαφή (interface) εγκεφάλου-υπολογιστή, που μπορεί να υπερκεράσει τη βλάβη στη σπονδυλική στήλη, να διαβάσει τα εγκεφαλικά κύματα του 26χρονου και στη συνέχεια να στείλει ηλεκτρικά σήματα που ενεργοποιούν τους μυς των ποδιών.

Μια «κάσκα» ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος που φορά ο ασθενής στο κεφάλι του, καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου του, ενώ ηλεκτρόδια είναι τοποθετημένα στους μυς των ποδιών.

Ο ασθενής εκπαιδεύεται νοητικά σε μια οθόνη υπολογιστή, προκειμένου να στέλνει σήματα στα πόδια του, ώστε αυτά να κινηθούν.

Πρόβλημα εξακολουθεί να είναι το ότι ο ασθενής δυσκολεύεται να κρατήσει την ισορροπία του, όταν κάνει βήματα.

Σε κάθε περίπτωση το μη επεμβατικό επιστημονικό σύστημά αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο, που πηγαίνει ένα βήμα πέρα από την χρήση συστημάτων εικονικής πραγματικότητας ή ρομποτικών εξωσκελετών.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το νέο σύστημα έχει δοκιμαστεί μόνο σε έναν παράλυτο και, όπως είπαν, χρειάζονται περισσότερες δοκιμές με άλλους ασθενείς, προτού αξιοποιηθεί ευρύτερα από τους παραπληγικούς.

Μελλοντικά, για πρακτικούς και ψυχολογικούς λόγους, η ογκώδης εξωτερική «κάσκα» ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα εσωτερικό εγκεφαλικό εμφύτευμα.

Αυτό θα «πιάνει» τα εγκεφαλικά σήματα με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και επιπλέον πιθανώς θα επιτρέπει στον ασθενή όχι μόνο να κινεί τα πόδια του, αλλά και να τα νιώθει.