23 Σεπτέμβριος 2015, 23:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτέμβριος 2015, 23:25

Η «λουκούλεια» εξορία του Ναπολέοντα

  • Η «λουκούλεια» εξορία του Ναπολέοντα

Ένας κατάλογος απογραφής των τροφίμων και των ποτών που παραδίδονταν καθημερινά στην οικία όπου διέμενε ο Ναπολέων κατά τη διάρκεια της εξορίας του στη βρετανική νήσο της Αγίας Ελένης, δημοπρατήθηκε στη Βρετανία.

«Αυτό το συναρπαστικό ντοκουμέντο προσφέρει μια λεπτομερή εικόνα για την ποιότητα και την ποσότητα του οίνου, των δυνατών αλκοολούχων ποτών και του φαγητού που απολάμβαναν ο Ναπολέων και η συνοδεία του στην εξορία του στην Αγία Ελένη» εξήγησε ο οίκος δημοπρασιών Woolley & Wallis.

«Η ημερήσια παράδοση προέβλεπε περισσότερα από 50 μπουκάλια κρασιού, μηλίτη, δυνατής μπίρας, σαμπάνιας και άλλων ποτών»

Παραδίδονταν επίσης «22 κιλά βόειου και μοσχαρίσιου κρέατος, 30 κιλά ψωμί, 22 κιλά πρόβειου και χοιρινού κρέατος, ένας χοίρος ψητός, δύο γαλοπούλες, 2 χήνες, 4 καναρίνια, 9 φραγκόκοτες, 12 περιστέρια, 42 αυγά, 15 μπουκάλια γάλα και πολλά άλλα πράγματα» επισημαίνεται.

Το έγγραφο αυτό έχει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου 1820 και το υπογράφει ο Ντένζιλ Ίμπετσον, ένας Βρετανός αξιωματικός που υπηρέτησε στην Αγία Ελένη κατά τη διάρκεια της εξορίας του Ναπολέοντα. Η τιμή στην οποία πωλήθηκε είναι 926 στερλίνες (1.350 ευρώ).

Στο ντοκουμέντο καταγράφονται επίσης οι περίπου πενήντα ένοικοι του Λόνγκγουντ, της οικίας όπου διέμενε ο Ναπολέων, ανάμεσά τους επτά μέλη της οικογένειας του πιστού στρατηγού του Μπερτράν.