23 Σεπτέμβριος 2015, 16:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2015, 07:46

Επιστολή-βόμβα της Νεολαίας της ΠΟΕ: Αποχωρεί από την 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας

  • Επιστολή-βόμβα της Νεολαίας της ΠΟΕ: Αποχωρεί από την 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, η Νεολαία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος απέστειλε επιστολή με την οποία δηλώνει ότι αποχωρεί από την οργανωτική επιτροπή «η οποία δεν είχε θεσμικό ρόλο να την οργανώσει», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην επιστολή γίνεται λόγος για επιδίωξη σμίκρυνσης της ομοσπονδίας με ευθεία αναφορά στην ΠΟΠΣ και «στην εμμονή του εκπροσώπου της να μειωθεί ο αριθμός των αντιπροσώπων της ομοσπονδίας μας, ενώ έπρεπε οι αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα να καταμεριστούν ανάλογα με το δυναμικό τής κάθε ομοσπονδίας. Ενώ θα έπρεπε οι αντιπρόσωποι από την Ελλάδα να καταμεριστούν ανάλογα με το δυναμικό τής κάθε ομοσπονδίας, αξίωνε να έχει η ομοσπονδία του την ίδια εκπροσώπηση με την ΠΟΕ, τη στιγμή που αριθμεί πολλαπλώς λιγότερους συλλόγους». Η Νεολαία της ΠΟΕ σημειώνει ότι από τη μεριά της έκανε γενναία υποχώρηση βάζοντας στο τραπέζι τρεις διαφορετικές προτάσεις ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση και να προχωρήσει η διαδικασία, όπως και έγινε.

Νεολαία ΠΟΕ: Δυστυχώς, ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι οι εργασίες της προετοιμασίας δεν προχωρούσαν όπως αναμέναμε και όπως θα έπρεπε να εξελιχθούν στο πλαίσιο μιας υγιούς συνεργασίας και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και τις εγγυήσεις της οργανωτικής επιτροπής.

Στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε καταγγέλλεται ότι τα ηλεκτρονικά μηνύματα που απευθύνονταν στην οργανωτική επιτροπή κοινοποιούνταν και σε άτομα που δεν μετείχαν σε αυτήν, «δεν ήταν νεολαίοι και δεν όφειλαν να έχουν λόγο στις αποφάσεις της». Αναφερόμενοι στα κακώς κείμενα της συνεργασίας φέρουν ως παράδειγμα «πολύ σημαντικές αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονταν ερήμην της οργανωτικής επιτροπής και για τις οποίες ουδέποτε είχε προηγηθεί καμία συζήτηση στις συνελεύσεις της, όπως για παράδειγμα η ανάθεση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων σε κάθε μία από τις ομοσπονδίες».

Νεολαία ΠΟΕ: Η υπομονή μας, ωστόσο, και η ανεκτικότητά μας δοκιμάστηκε περισσότερο όταν ανέκυψε ένα θέμα που αφορά στην αξιοπρέπειά μας, ως νέους, ως Ποντίους και ως χριστιανούς.

Αυτό που θεωρείται ότι είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι η πρόσκληση του Μητροπολίτη Δράμας ως ομιλητή στη συνάντηση. «Καθώς ο Μητροπολίτης από άμβωνος καταφέρθηκε εναντίον μελών της ομοσπονδίας μας, μεταξύ αυτών πολλών μελών της νεολαίας μας, με ύβρεις και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς», επισημαίνεται. Πιο κάτω γίνεται λόγος για αδιαλλαξία και επιμονή της οργανωτικής επιτροπής στις εναλλακτικές προτάσεις που διατυπώθηκαν από τη Νεολαία της ΠΟΕ. «Αυτό που κυρίως μας θλίβει και αναδείχθηκε από το πρόβλημα της συμμετοχής του συγκεκριμένου ομιλητή, είναι η διαπίστωση πως τελικά οι εκκλήσεις της οργανωτικής επιτροπής για ενότητα και συνεργασία αφορούσαν σε δικές μας μόνον πράξεις και υποχρεώσεις», σημειώνεται.

«Γνωρίζουμε πως μετά την αποχώρησή μας θα γίνουμε και πάλι δέκτες κατηγοριών πως η Νεολαία της ΠΟΕ δεν επιθυμεί την ενότητα. Εμείς ωστόσο έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας πως κάναμε πολλά βήματα προς την ενότητα».

Το κείμενο-βόμβα της Νεολαίας της ΠΟΕ καταλήγει με την επισήμανση ότι σε όλη τη διαδικασία έγιναν πολλές υποχωρήσεις ωστόσο «δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουμε τον εαυτό μας, τη δυναμική και τα μέλη μας σε σκοπούς που δεν μας είναι ξεκάθαροι». Επισημαίνεται ωστόσο ότι στην κατεύθυνση της ενότητας στην 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας θα παρευρεθεί ομάδα παρατηρητών.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την επιστολή παραίτησης.