23 Σεπτέμβριος 2015, 16:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτέμβριος 2015, 16:02

Ακιντζί: Συνάντηση Αναστασιάδη με τουρκικές εταιρείες για το φυσικό αέριο

  • Ακιντζί: Συνάντηση Αναστασιάδη με τουρκικές εταιρείες για το φυσικό αέριο
    Ο Μουσταφά Ακιντζί (Φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)

Δήλωση η οποία προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά έκανε ο Μουσταφά Ακιντζί. Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, ο κατοχικός ηγέτης, κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους των οργανώσεων της «κοινωνίας των πολιτών», είπε ότι πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με ομάδα τουρκικών εταιρειών για το θέμα της μεταφοράς φυσικού αερίου με αγωγό στην Τουρκία.

Τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο Ακιντζί, σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθούν με λογικό τρόπο, μπορεί να αποτελέσουν στοιχείο απειλής και να γίνουν αιτία πολέμου!

Πηγή από το κυπριακό Προεδρικό Μέγαρο ανέφερε στο SigmaLive ότι ο ηγέτης του ψευδοκράτους αναφερόταν στις εταιρείες για τις οποίες ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε στο παρελθόν ότι προσέγγισαν την κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο Ακιντζί είπε ότι στο περιουσιακό έγινε η κατηγοριοποίηση με 22 διαφορετικές κατηγορίες. Για πρώτη φορά, συνέχισε, λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο το δικαίωμα του πρώτου ιδιοκτήτη που έχει τον τίτλο ιδιοκτησίας αλλά και αυτού που το χρησιμοποιεί εδώ και 41 χρόνια.

Για το θέμα των εγγυήσεων ανέφερε πως δεν αφορά μόνο τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι και οι πέντε πλευρές πρέπει να συζητήσουν αυτό το ζήτημα.

Και η Τουρκία, συνέχισε, έχει την άποψη ότι το θέμα των εγγυήσεων θα συζητηθεί αφού δημιουργηθεί πρώτα η δομή που θέλουν να τύχει εγγυήσεων. Δεν υπάρχει λόγος να φέρουμε το θέμα στην ημερήσια διάταξη μέσω σεναρίων, σημείωσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι Ελλάδα και Βρετανία είπαν «εγώ πλέον δεν είμαι μέσα». Μάλιστα, χαρακτήρισε σημαντική τη στάση των δύο χωρών.