23 Σεπτέμβριος 2015, 23:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτέμβριος 2015, 20:12

Το Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων προσφέρει δείγματα για τη Συρία

  • Το Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων προσφέρει δείγματα για τη Συρία

Το Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων του Σβάλμπαρντ, η σύγχρονη «Κιβωτός του Νώε» για τα φυτά, στο νορβηγικό αρχιπέλαγος, ανοίγει για πρώτη φορά τις θυρίδες του και προσφέρει μέρος των αποθεμάτων του για τη Συρία.

Μετά από τέσσερα χρόνια εμφυλίου στη χώρα, η τράπεζα σπόρων του Χαλεπιού έχει καταστραφεί από τις συγκρούσεις και το Διεθνές Κέντρο Γεωργικής Έρευνας των Άνυδρων Ζωνών (International Centre for Agricultural Research in Dry Areas – ICARDA) ζήτησε σπόρους (116.000 δείγματα) για να δημιουργήσει ξανά τα αποθέματά του σε γειτονικές χώρες, όχι όμως και στην ίδια τη Συρία, όπως ανέφερε ο συντονιστής του Παγκόσμιου Θησαυροφυλακίου Όσμουντ Άσνταλ.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα χρειάζεται να αντλήσει φυτικούς πόρους από την «Κιβωτό» του Σβάλμπαρντ. Οι χώρες και τα ινστιτούτα που «καταθέτουν» σπόρους στο πρόγραμμα αυτό παραμένουν ιδιοκτήτες τους και μπορούν να τους ανακτήσουν εάν τους χρειαστούν.

«Είναι η πρώτη φορά που μας ζητούν να πάρουν πίσω τους σπόρους», εξήγησε ο Άσνταλ. «Είναι άσχημα τα νέα για το ICARDA και για την τράπεζα σπόρων του Χαλεπιού, η οποία καταστράφηκε, αλλά για εμάς αυτό είναι μια επιβεβαίωση ότι το Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο του Σβάλμπαρντ είναι ένα χρήσιμο και αναντικατάστατο μέτρο», πρόσθεσε.

Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ άνοιξε επίσημα το 2008 και περιέχει περισσότερα από 860.000 δείγματα σπόρων από σχεδόν όλες τις χώρες της Γης. Ο στόχος της είναι να διατηρήσει σημαντικές γεωργικές καλλιέργειες, όπως τα φασόλια, το σιτάρι και το ρύζι, έτσι ώστε οι σπόροι να είναι διαθέσιμοι σε περίπτωση πολέμου ή φυσικών καταστροφών.