23 Σεπτέμβριος 2015, 12:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτέμβριος 2015, 12:12

Αλλάζει πάλι το σύστημα των Πανελληνίων

  • Αλλάζει πάλι το σύστημα των Πανελληνίων
    Μαθητές κοιτάνε τη βαθμολογία τους στις πανελλαδικές εξετάσεις (φωτ.:ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ιγκόρ Ταλάεβιτς)

Σαρωτικές αναμένεται να είναι οι αλλαγές που έρχονται στο εκπαιδευτικό σύστημα με τις Πανελλήνιες εξετάσεις να βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο.

Οι μαθητές που φοιτούν φέτος στη Γ΄ Λυκείου, όπως όλα δείχνουν θα υπαχθούν σε νέο καθεστώς και θα εξεταστούν σε 4 αντί για 6 μαθήματα αλλά θα είναι υποψήφιοι μόνο σε ένα επιστημονικό πεδίο. Στην περίπτωση που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, θα πρέπει να εξεταστούν και σε πέμπτο μάθημα.

Σημειώνεται όμως ότι όσοι θέλουν να εξεταστούν σε 5 μαθήματα δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν ανάμεσα σε πέντε πεδία, αλλά ανάμεσα σε τρία, ανάλογα με τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται.

Οι υποψήφιοι όμως θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα ακόμα παράδοξο, καθώς θα πρέπει να γνωρίζουν σε ποιες σχολές επιθυμούν να εισαχθούν.

Για παράδειγμα, όσοι εξεταστούν στην θεωρητική κατεύθυνση θα μπορούν να εισαχθούν στις σχολές της αστυνομίας, δεν θα μπορούν όμως να εισαχθούν στις στρατιωτικές σχολές.

Επιπλέον, οι υποψήφιοι που θα επιλέξουν να εισαχθούν στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Υπολογιστών θα πρέπει να επιλέξουν ως δεύτερο πεδίο είτε τις ιατρικές σχολές, είτε τις σχολές Πληροφορικής.

Ωστόσο θα υπάρχουν σχολές στις οποίες θα έχουν πρόσβαση όλοι οι υποψήφιοι. Αυτές θα είναι: Φυσικής Αγωγής, Κινηματογράφου, Μουσικών σπουδών, Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, του Πανεπιστημίου της Αθήνας.