22 Σεπτέμβριος 2015, 21:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2015, 21:12

Πρόγνωση για την κίνηση των πάγων στην Αρκτική!

  • Πρόγνωση για την κίνηση των πάγων στην Αρκτική!
    (Φωτ.: EPA / Dean Lewins)

Με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών που αναπτύσσουν Ρώσοι επιστήμονες, θα μπορούν να κάνουν μεσοπρόθεσμη πρόγνωση για την κίνηση των πάγων στην Αρκτική, τουλάχιστον για λίγες ημέρες μπροστά. Δηλαδή, σε λίγο καιρό, θα μπορούμε να έχουμε ένα κανονικό «δελτίο πρόγνωσης μετακινούμενων παγόβουνων».

Σε περίπτωση που θα προβλέπονται «επικίνδυνα φαινόμενα» στην κυκλοφορία των «μπλοκ πάγου», οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να κατευθύνουν την κίνηση τους μακριά από τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου. Ήδη, έχει προγραμματιστεί για το 2016, η διενέργεια δοκιμαστικών ελέγχων της τεχνολογίας στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ και στο ρωσικό τμήμα της Δυτικής Αρκτικής, στις Θάλασσες Μπάρεντς και Κάρα. 

«Η αποστολή μας είναι να παράσχουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία, την έγκαιρη πρόγνωση, για την προστασία απέναντι στους μετακινούμενους ογκόπαγους, όταν αυτοί εμφανίζονται και γίνονται δυνητικές απειλές για τη ναυσιπλοΐα, στα σκάφη που δραστηριοποιούνται στις Αρκτικές περιοχές», σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, αναπληρωτής διευθυντής του ΕΙΑΑ, Αλεξάντρ Ντανίλοφ. 

Σύμφωνα με τον ερευνητή, οι Ρώσοι επιστήμονες έχουν ήδη μια αρκετά καλή εμπειρία στη διαχείριση και τον έλεγχο παγόβουνων ενώ αναπτύσσουν ένα εργαλείο παρακολούθησης (monitoring) για την πρόβλεψη των αλλαγών του κλίματος, τη ρύπανση του εδάφους και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και για την παρακολούθηση των επικίνδυνων γεωδυναμικών φαινομένων που χαρακτηρίζουν την παράκτια και υπεράκτια ζώνες της Αρκτικής.