22 Σεπτέμβριος 2015, 16:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2015, 15:51

Το 29% των αποθεμάτων χρυσού της Τουρκίας βρίσκονται στον Πόντο

  • Το 29% των αποθεμάτων χρυσού της Τουρκίας βρίσκονται στον Πόντο
    Εικόνα της Αργυρούπολης που είναι γνωστή για τα ορυχεία αργύρου τα οποία βρίσκονται στην περιοχή

Η Διεύθυνση Μεταλλευτικών Ερευνών (MTA) της Τραπεζούντας δημοσίευσε στην επίσημη ιστοσελίδα της στοιχεία για τα αποθέματα μεταλλευμάτων που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές του Πόντου.

Ο Πόντος εμφανίζεται ως η σημαντικότερη περιοχή της Τουρκίας και από τις σημαντικότερες του κόσμου σε αποθέματα μεταλλευμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στον ανατολικό Πόντο έχουν διαπιστωθεί αποθέματα 2,1 εκατ. τόνων χαλκού, 2,2 εκατ. τόνων ψευδάργυρου και 400 χιλιάδων τόνων μολύβδου.

Τα αποθέματα χαλκού, ψευδάργυρου και μολύβδου που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του ανατολικού Πόντου αποτελούν το 28% του συνόλου των αποθεμάτων της Τουρκίας.

Στο νομό Αργυρούπολης, στις περιοχές Mastra, Kaletaş, Sobran και Olucak (Ίμερα), στο νομό Κοτυώρων (Ορντού), στις περιοχές  Akoluk και Sayaca και στο νομό Αρτβίν, στην περιοχή Cerattepe, έχουν εντοπιστεί 68.000 τόνοι χρυσού και 638.000 τόνοι αργύρου.

Tα αποθέματα αυτά αντιστοιχούν στο 29% των συνολικών αποθεμάτων χρυσού της Τουρκίας και στο 37% των αποθεμάτων αργύρου. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 500 κοιτάσματα  χαλκού, ψευδάργυρου, μολύβδου, χρυσού-αργύρου κ.ά.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο Πόντος ήταν ο προορισμός του Ιάσωνα και των Αργοναυτών, με στόχο το Χρυσόμαλλο Δέρας. Ούτε είναι τυχαίο που οι Έλληνες, οι οποίοι ήταν οι μοναδικοί που γνώριζαν την τέχνη της εξόρυξης και της επεξεργασίας των μετάλλων, έκαναν τις πιο σημαντικές αποικίες στην περιοχή.