22 Σεπτέμβριος 2015, 12:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2015, 12:52

Διεθνείς διαστάσεις στο σκάνδαλο με τα πετρελαιοκίνητα της Volkswagen

  • Διεθνείς διαστάσεις στο σκάνδαλο με τα πετρελαιοκίνητα της Volkswagen
    Στην αμερικανική αγορά έχουν «παγώσει» οι πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων της Volkswagen μετά την αποκάλυψη ότι η εταιρεία «μαγείρευε» τους ελέγχους ρύπων (φωτ.: EPA/John G. Mabanglo)

Μορφή χιονοστιβάδας αρχίζει να λαμβάνει το σκάνδαλο που ξέσπασε στις ΗΠΑ και αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, και κυρίως τα πετρελαιοκίνητα τετρακύλινδρα αυτοκίνητα μάρκας Volkswagen και Audi. Την Παρασκευή, η Αμερικανική Αρχή Προστασίας Περιβάλλοντος αποκάλυψε ότι 482.000 οχήματα, που είχαν κατασκευαστεί μεταξύ του 2009 και του 2015 και είχαν πουληθεί στην αμερικάνικη αγορά, ήταν εξοπλισμένα με ένα λογισμικό που παραποιούσε τις μετρήσεις για τις εκπομπές ρύπων.

Σήμερα η Γαλλία διά στόματος του υπουργού Οικονομικών δήλωσε ότι κρίνεται απαραίτητη η διεξαγωγή έρευνας στις αυτοκινητοβιομηχανίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έρευνα που θα περιλαμβάνει και τους Γάλλους κατασκευαστές. «Για να καθησυχάσουμε τους πολίτες», διευκρίνισε ο Μισέλ Σαπέν μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Γαλλικό Πρακτορείο: Σε παγκόσμιο επίπεδο 11 εκατ. αυτοκίνητα «έκλεβαν» στις μετρήσεις, σύμφωνα με τη  Volkswagen.

Την ίδια ώρα στην Ασία, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Νότιας Κορέα καλεί εκπροσώπους της Volkswagen για συνομιλίες. «Θα αρχίσουμε ήδη από τον επόμενο μήνα να κάνουμε ελέγχους και θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα στα τέλη Νοεμβρίου», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής διευθυντής του υπουργείου Παρκ Παν-Κιου. Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσει για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την πληροφορία (που δεν επιβεβαιώνεται από τη γερμανική πλευρά), ότι στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα κατά της Volkswagen.

Εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας επιβεβαίωσε ότι έχουν σταματήσει μέχρι νεοτέρας οι πωλήσεις πετρελαιοκίνητων Volkswagen και Audi στην αμερικανική αγορά. Παράλληλα, οι αρμόδιες Αρχές έχουν δώσει εντολή για την άμεση διεξαγωγή ενδελεχών ελέγχων στα «ύποπτα» μοντέλα. 

Το σκάνδαλο με τη Volkswagen συμπαρασύρει τις τιμές των μετοχών όλων των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών. Για δεύτερη ημέρα κινούνται πτωτικά στα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ χθες η μετοχή της γερμανικής εταιρείας έκλεισε στο -20%, ειδικά μετά την ανακοίνωση της Νότιας Κορέας ότι θα κάνει δικούς της ελέγχους στις εκπομπές ρύπων.