22 Σεπτέμβριος 2015, 09:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2015, 08:58

Μινωικός τάφος ανακαλύφθηκε στην Κρήτη

  • Μινωικός τάφος ανακαλύφθηκε στην Κρήτη

Μια ακόμη σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη ήρθε στο φως, μέσα στα όρια του δήμου Μαλεβιζίου. Σε εργασίες που εκτελεί ο δήμος στην αγροτική περιοχή της Μονής, εντοπίστηκε σημαντικός –σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις– λαξευτός τάφος της ύστερης μινωικής περιόδου (περίπου 1300 π.Χ.), λίγο έξω από τα όρια του οικισμού.

Όπως αναφέρει ο δήμος της περιοχής του Ηρακλείου Κρήτης, πρόκειται για μεσαίου μεγέθους ομαδικό τάφο που περιείχε πήλινες σαρκοφάγους, αγγεία και πολλά άλλα ευρήματα.

Μετά από την ανακάλυψη ειδοποιήθηκε άμεσα η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναγκαία ανασκαφή για την προστασία των ευρημάτων.

Η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε σύντομη σωστική ανασκαφή, η οποία απέδωσε πλουσιότατα ευρήματα. Βρέθηκαν δυο μεγάλες πήλινες σαρκοφάγοι, αρκετά αγγεία που συνόδευαν τις ταφές και πολλά ακόμη μικρότερα αντικείμενα. Μετά από ολιγοήμερη αλλά εντατική έρευνα, η ανασκαφή ολοκληρώθηκε και τα αρχαία αντικείμενα μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Εφορείας, για συντήρηση και μελέτη.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ο δεύτερος τάφος που εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Μονής, μετά από εκείνον που αποκαλύφτηκε τον Ιούνιο του 2014, κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής της μονάδας βιολογικού καθαρισμού του οικισμού.