22 Σεπτέμβριος 2015, 08:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2015, 08:22

Ποια ονόματα παίζουν για τη νέα κυβέρνηση

  • Ποια ονόματα παίζουν για τη νέα κυβέρνηση
    Ο Αλέξης Τσίπρας παρέλαβε στο Μέγαρο Μαξίμου την Δευτέρα από την υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου και ετοιμάζεται να ανακοινώσει πια τη νέα κυβέρνηση (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Τη νέα του κυβέρνηση ολοκληρώνει από ώρα σε ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Παρότι ο ίδιος και ο Πάνος Καμμένος είπαν ότι η ορκωμοσία ενδέχεται να γίνει «μέχρι αύριο το πρωί», οι πληροφορίες την τοποθετούν για νωρίς απόψε, προκειμένου ο πρωθυπουργός να βρίσκεται αύριο το απόγευμα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό χωρίς να τον περιμένουν υποχρεώσεις στην Αθήνα. 

Πέραν των ονομάτων, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του αναζητούν νέα δομή για το κυβερνητικό σχήμα ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες που εντοπίστηκαν στο παρελθόν αλλά κυρίως να δώσει ένα νέο στίγμα. Για παράδειγμα, συζητείται η κατάτμηση των υπερ-υπουργείων Παραγωγικής Ανασυγκρότησης-Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Εσωτερικών-Διοικητικής Μεταρρύθμισης (πιθανότατα, θα διαχωρισθεί το χαρτοφυλάκιο Προστασίας του Πολίτη για να ενωθεί με το Δικαιοσύνης). 

Αντιθέτως, θα συσταθεί υπουργείο «παρακολούθησης της συμφωνίας» (κατά το πορτογαλικό πρότυπο) δηλαδή τήρησης όρων-χρονοδιαγραμμάτων και διαβούλευσης επί των ανοικτών θεμάτων που αφορούν το Μνημόνιο και για το οποίο προορίζεται ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης.

Οι πληροφορίες θέλουν να παραμένουν στη νέα κυβέρνηση οι «κορυφαίοι» της προηγούμενης: Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Βούτσης, Θεόδωρος Δρίτσας, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Χουλιαράκης, Νίκος Κοτζιάς, Θεανώ Φωτίου, Χρήστος Σπίρτζης, Δημήτρης Μάρδας, Παναγιώτης Νικολούδης (σ.σ. επικεφαλής της διϋπουργικής για τη διαφθορά) και ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Αμυνας.

Αναμένεται να επιστρέψει ο Γαβρηίλ Σακελλαρίδης (στο Παιδείας ή στο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων). Ο πρωθυπουργός φέρεται να επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του ο υπηρεσιακός υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο Τρύφων Αλεξιάδης (είχε ορισθεί αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ στον ανασχηματισμό του Ιουλίου και παρέμεινε υπηρεσιακός), ενώ θολό είναι το τοπίο για τον Γιάννη Πανούση εναντίον του οποίου είχαν στραφεί πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το Δικαιοσύνης συζητείται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (ορίσθηκε υπηρεσιακός με πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στο ίδιο χαρτοφυλάκιο). Επίσης, ακούγεται και το όνομα του Φώτη Κουβέλη ο οποίος στήριξε ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αλλά δεν μπήκε σε λίστα.

Ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης αναμένεται να παραμείνει στη θέση του καθώς τον έχει προτείνει ο Πάνος Καμμένος, όπως και οι πρώην υπουργοί των ΑΝΕΛ Ελενα Κουντουρά (Τουρισμού), Μαρία Κόλλια Τσαρουχά (Μακεδονίας-Θράκης), Παναγιώτης Σγουρίδης (Αγροτικής Ανάπτυξης) και ο Τέρενς Κουίκ (ήταν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ). 

Επικρατέστεροι για τη θέση του Προέδρου της Βουλής φέρονται οι Νίκος Βούτσης, Θεόδωρος Δρίτσας και Δημήτρης Βίτσας, ενώ υπήρξε και εισήγηση για τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Όλα αυτά βέβαια εάν ο Γιάννης Δραγασάκης πει όχι.