21 Σεπτέμβριος 2015, 20:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2015, 18:53

Θεσσαλονίκη: Ένα Λιμάνι Πολιτισμού

  • Θεσσαλονίκη: Ένα Λιμάνι Πολιτισμού
    Άποψη της Προβλήτας Α΄, όπου φιλοξενείται και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γραφείο Τύπου Φεστιβάλ)

Ένας κύκλος με ενδιαφέρουσες πολιτιστικές δραστηριότητες ανοίγει υπό τον γενικό τίτλο «Λιμάνι: Τόπος και Πύλη Πολιτισμού», στην Προβλήτα Α΄ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η αρχή γίνεται το τριήμερο Τετάρτη 23 - Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου με τη «Φθινοπωρινή Ισημερία».

Πρόκειται για μια σειρά εκπαιδευτικών κυρίως δράσεων, που δίνουν τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να περιεργαστούν, να ανακαλύψουν, να αισθανθούν και να κατανοήσουν τη συνάφεια των εννοιών, πολιτισμός και λιμάνι.

Τις δράσεις υλοποιούν ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους τρεις πολιτιστικούς φορείς που στεγάζονται στην Προβλήτα Α΄: το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Στη διάρκεια του τριημέρου, θα ακολουθείται το εξής πρόγραμμα δραστηριοτήτων: Από τις 17:30 ως τις 19:30 εικαστικό παιχνίδι για παιδιά κάθε ηλικίας με θέμα την κατασκευή καρτ ποστάλ, για το λιμάνι του χθες και του σήμερα.

Αφετηρία θα είναι η έκθεση φωτογραφίας στο παλιό αντλιοστάσιο του ΟΛΘ με τίτλο «Το πορτρέτο του Λιμανιού», που συνδιοργανώνει ο Οργανισμός με το Μουσείο Φωτογραφίας.

Στις 18:00 θα υπάρχει εργαστήρι γλυπτικής για παιδιά κάθε ηλικίας υπό την καθοδήγηση της εικαστικού Δήμητρας Λαμπρέτσα. Αντικείμενο, η δημιουργία γλυπτών στην άμμο σε μια ειδικά διαμορφωμένη δεξαμενή.

Επιπλέον, οι τρεις χώροι παρατείνουν το ωράριο λειτουργίας τους την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου –και κάθε Παρασκευή– μέχρι τις 22:00, διευρύνοντας τη δυνατότητα του κοινού να επισκεφθεί τις εξής εκθέσεις:

  • «Το πορτρέτο του Λιμανιού»,  (Παλιό Αντλιοστάσιο του ΟΛΘ),
  • «Σχετικές Κινήσεις. Ευαγγελία Κρανιώτη - Julien Prėvieux» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1),
  • «Faces. Το πορτρέτο στην ευρωπαϊκή φωτογραφία μετά το 1990» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α', 1ος  όροφος) και στο παράρτημα του ΜΦΘ (κτίριο πρώην Αποθηκών Στρατού, Α' Προβλήτα),
  • Μόνιμη έκθεση στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α', ισόγειο).

Μετά τις εκδηλώσεις της Φθινοπωρινής Ισημερίας θα ακολουθήσουν οι εκδηλώσεις για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (25-27 Σεπτεμβρίου).