Σάββας Καλεντερίδης
20 Σεπτέμβριος 2015, 10:00

Δώστε προοπτική στους πολίτες

Η χώρα και οι πολίτες ταλαιπωρούνται από αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, με την οικονομία και την κατάσταση γενικώς της χώρας να επιδεινώνεται. Και όλα αυτά γιατί κόμματα, πολιτικοί και πολίτες σ’ αυτή τη χώρα έχουμε μια ροπή προς το λαϊκισμό.

Όμως, παρά τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, ίσως επειδή τελικώς πολίτες και πολιτικοί είδαν τον πραγματικό πάτο και τρόμαξαν, η εκλογική διαδικασία της Κυριακής, οι βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015, είναι δυνατόν να αποδειχτούν πραγματικά ιστορικής σημασίας για την πατρίδα μας.

Κι αυτό γιατί ίσως οι πολίτες να αποδείξουν ότι στρέφουν επιτέλους την πλάτη τους στους λαϊκιστές και ότι η συντριπτική πλειοψηφία τελικώς τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά δεδομένα, αν εξαιρέσουμε το ΚΚΕ που έχει τη δική του ξεκάθαρη ιδεολογία εδώ και δεκαετίες, τα άλλα κόμματα που τάσσονται εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας –κόμματα που αποτελούν προϊόν της πενταετούς κρίσης η οποία στην κυριολεξία διαλύει την κοινωνία– δεν πρόκειται αθροιστικά να συγκεντρώσουν ποσοστό που να ξεπερνά το 12-14% του συνόλου του εκλογικού σώματος.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 80% των πολιτών που θα προστρέξουν στις κάλπες, θα δώσουν ξεκάθαρη εντολή προς τα κόμματα της ευρωπαϊκής προοπτικής: «Ανεξαρτήτως του κυβερνητικού σχήματος που θα προκύψει την επομένη των εκλογών, είστε υποχρεωμένοι να βρείτε τρόπο να κινηθείτε πολιτικά με τέτοιο τρόπο, που να καταστεί δυνατή η εφαρμογή ενός τέτοιου κυβερνητικού προγράμματος, που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια το συντομότερο δυνατό, με τις λιγότερες αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες και τη χώρα, δημιουργώντας ταυτόχρονα ευνοϊκές προοπτικές για την πατρίδα μας».

Με άλλα λόγια, εν αντιθέσει με άλλες χώρες της ΕΕ, θα έπρεπε να περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια για να αποδυναμωθούν ή να βάλουν μιαλό και να… αποκτήσουν εμπειρία οι κάθε είδους λαϊκιστές, για να δημιουργηθεί ένα σχετικά σταθερό πολιτικοκοινωνικό υπόβαθρο και να μπορέσει στη συνέχεια η χώρα να επανέλθει σταδιακά στην κανονικότητα –να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς ένα νεολογισμό– αν και οι 53 του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκεί, έτοιμοι να παίξουν και πάλι παιχνίδια στην πλάτη των πολιτών και της πολιτικής σταθερότητας!

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που έλειπε κυρίως από την ούτως ή άλλως κολοβή από κάθε άποψη προεκλογική εκστρατεία, ήταν το γεγονός ότι τα κόμματα εξουσίας δεν έδωσαν προοπτική στους πολίτες.

Ο πολιτικός λόγος που εξεφέρθη μπορεί να μην έδινε υποσχέσεις που δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν, όμως ταυτόχρονα δεν έδινε και προοπτικές στους ψηφοφόρους. Όλοι γνωρίζουμε ότι την επομένη των εκλογών σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων πολιτών θα κληθούμε να ανεβούμε ένα Γολγοθά και εννοούμε τα σκληρά μέτρα, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και η φορολογία που θα κληθούμε να πληρώσουμε.

Θα είναι μια εξαιρετικά σκληρή δοκιμασία για τους πολίτες. Όμως, για να μπορέσει να αντέξει ο λαός, θα πρέπει το κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει, αλλά και η αντιπολίτευση με την υπεύθυνη στάση της, να δώσουν στους πολίτες την προοπτική ότι οι θυσίες τη φορά αυτή θα πιάσουν τόπο και ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει σταδιακά το κύρος και την υπόληψή της, που έχει τρωθεί διεθνώς από την ανεύθυνη στάση των λαϊκιστών και την αδυναμία των κομμάτων και των πολιτικών να οδηγήσουν επιτέλους τη χώρα σε ήρεμα νερά.

Ο ελληνικός λαός έχει φιλότιμο και έναι έτοιμος να βάλει πλάτη, για να βγάλουμε το «κάρο από το βούρκο που έχει βουλιάξει».

Αρκεί οι ηγέτες να μας οδηγούν σωστά και να μην μας χώσουν ακόμα πιο βαθιά με την απρονοησία και την ανευθυνότητά τους. Δεν έχουμε αλλαπεριθώρια και η υπομονή του κόσμου έχει εξαντληθεί. Αυτό ας το έχουν υπ’ όψιν τους όλοι.