19 Σεπτέμβριος 2015, 18:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2015, 18:26

Ένα κρασί του Πούτιν στην Κριμαία θορυβεί Ουκρανό εισαγγελέα

  • Ένα κρασί του Πούτιν στην Κριμαία θορυβεί Ουκρανό εισαγγελέα
    Ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν και η διευθύντρια της Μασάντρα Γ. Παβλένκο στις περίφημες οιναποθήκες της Κριμαίας (φωτ.: EPA/Alexei Druzhinin)

Οι εισαγγελικές αρχές στην Ουκρανία γνωστοποίησαν σήμερα ότι ξεκίνησαν δικαστική έρευνα μετά τη δοκιμή από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενός ισπανικού οίνου παλαιότητας 240 ετών, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Κριμαία.

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Ιταλός φίλος του, ο πρώτος πρώην επικεφαλής ευρωπαϊκής κυβέρνησης που επισκέφθηκε την ουκρανική χερσόνησο μετά από την προσάρτησή της, επισκέφθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου τις οιναποθήκες της Μασάντρα, όπου παράγεται εξαιρετικής ποιότητας κρασί από την εποχή των Τσάρων, σε μια επιχείρηση που διαχειριζόταν το κράτος.

Σύμφωνα με ρωσικό μέσο ενημέρωσης, η διευθύντρια της Μασάντρα Γιανίνα Παβλένκο άνοιξε προς τιμή των προσκεκλημένων της το στολίδι της συλλογής της Μασάντρα, ένα από τα πέντε μπουκάλια του ισπανικού γλυκού οίνου Jerez de la Frontera, που χρονολογείται από το 1775 και το οποίο είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ακριβότερο κρασί αυτού του είδους στον κόσμο!


Ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Σ. Μπερλουσκόνι (φωτ.:EPA/Alexei Druzhinin) 

Ένα έκτο μπουκάλι της συγκεκριμένης σοδειάς είχε κατοχυρωθεί έναντι του ποσού των 51.000 ευρώ σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s το 2001, σύμφωνα με τον ιστότοπο του οίκου δημοπρασιών. Η δημοπράτησή του, εκείνη την εποχή, επετράπη χάρη σε ένα διάταγμα που είχε εκδώσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η ουκρανική εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα κατά παντός υπευθύνου για «ιδιοποίηση» δημοσίων αγαθών, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νάζαρ Κολοντνίτσκι, υπεύθυνος της εισαγγελίας για την Κριμαία.

Ακόμη, προσέθεσε ότι η αξία αυτού του μπουκαλιού ενδέχεται να ανέρχεται σε «περισσότερα από 100.000 δολάρια» (88.000 ευρώ). Βάση του ποινικού κώδικα της Ουκρανίας, η Παβλένκο σε βάρος της οποίας δεν έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως 12 έτη!

«Αυτός ο οίνος αποτελεί μέρος της εθνικής κληρονομιάς, δεν ανήκει μονάχα στην Κριμαία ή στη Μασάντρα, αλλά σε όλους τους πολίτες της Ουκρανίας (…) το κρασί «επέζησε» από δύο παγκόσμιους πολέμους και ακόμα και οι ναζί δεν το άνοιξαν» δήλωσε ο Κολοντνίτσκι.