29 Ιούλιος 2013, 14:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:18

Πέθανε ο Χρήστος Πετρίδης

  • Πέθανε ο Χρήστος Πετρίδης

Σε ηλικία 55 ετών έφυγε από τη ζωή έπειτα από πολυετή ασθένεια, ο κύπριος ζωγράφος Χρήστος Πετρίδης.

Ο πρόωρος χαμός του θέτει τέλος σε μία σημαντικότατη εικαστική πορεία που χαρακτηρίστηκε από έμπνευση, δημιουργικότητα, ενέργεια και χρώμα.

Ο Χρήστος Πετρίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1958. Από το 1977 έως το 1982 σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία, όπου, από το 1984 έως το 1988, σπούδασε ζωγραφική στην Akademie Minerva, στο Γκρόνιγκεν. Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου έζησε και εργάστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Το έργο του εντάσσεται στον χώρο του υπερρεαλισμού με έντονες επιρροές της τεχνικής γκράφιτι. Με υλικά τα ακρυλικά, λάδια και σπρέι, δημιούργησε ένα προσωπικό εξωστρεφές εικαστικό ιδίωμα, ένα κινούμενο υπερρεαλιστικό σύμπαν, όπου αντικείμενα, δέντρα και βιόμορφα όντα, ανοίγουν, μέσα από μία χαρούμενη παλέτα ζωηρών χρωμάτων, ένα παράθυρο στην ασφάλεια του ονείρου και τη διαχρονικότητα της παιδικής φαντασίας.

Την πρώτη του ατομική έκθεση διοργάνωσε στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα,  το 1984. Έκτοτε, παρουσίασε το έργο του σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ολλανδία, έλαβε μέρος στη Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών των Ευρωπαϊκών Χωρών της Μεσογείου στη Μπολόνια και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Το «Σπίτι της Κύπρου», του οποίου ο Χρήστος Πετρίδης υπήρξε καλός φίλος και συμπαραστάτης στο έργο του, εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας εκφράζει τα θερμότερα συλλυπητήρια στους οικείους του.

Πηγή: naftemporiki.gr