19 Σεπτέμβριος 2015, 11:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2015, 10:52

H νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί με το... καλημέρα 24 δισ. ευρώ

  • Οκτώ δισ. ευρώ χρωστά το κράτος στους ιδιώτες

Αντιμέτωπη με καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες που φθάνουν τα 23,736 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους (συμπεριλαμβανομένων των 15 δισ. ευρώ που αποτελούν το δεύτερο πακέτο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών), θα βρεθεί η νέα κυβέρνηση.

Παράλληλα, θα κληθεί να καταρτίσει μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες (έως τις 5 Οκτωβρίου) συμπληρωματικό προϋπολογισμό για τη φετινή χρονιά και προϋπολογισμό για το 2016.

Επιπλέον, θα πρέπει να ολοκληρώσει ή να δρομολογήσει προς υλοποίηση σειρά δύσκολων προαπαιτούμενων δράσεων μέσα στον πρώτο ένα-ενάμιση μήνα της θητείας της, ώστε να μπορέσει να καλύψει τις προαναφερθείσες χρηματοδοτικές ανάγκες εισπράττοντας τις επόμενες προγραμματισμένες δόσεις του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας μας «τρέχουν» από την επαύριον κιόλας των εκλογών.

Στις 21 Σεπτεμβρίου πρέπει να αποπληρωθεί δόση ύψους 336.000.000 ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το σύνολο των οφειλών προς το ΔΝΤ και προς τους κατόχους «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων μέχρι την εκπνοή του έτους ανέρχεται περίπου στα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ δεν υπάρχουν αποπληρωμές χρέους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις ανάγκες της χώρας σε ρευστό, ανά μήνα μέχρι το τέλος του 2015.