18 Σεπτέμβριος 2015, 22:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτέμβριος 2015, 21:42

Γιατί... απατάμε μέσω Ίντερνετ;

  • Γιατί... απατάμε μέσω Ίντερνετ;

Η βαρεμάρα στις συμβατικές σχέσεις και η αναζήτηση συναισθηματικής στήριξης είναι οι λόγοι που κατά κανόνα ωθούν τους σύγχρονους ανθρώπους και δη τους παντρεμένους να αναζητούν γνωριμίες μέσω Διαδικτύου. Ή τουλάχιστον, στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι κοινωνιολόγοι.

Οι γνωριμίες μέσω Διαδικτύου έχουν πρακτικά εξαφανίσει τα κλασσικά γραφεία γνωριμιών – συνοικεσίων, γιατί οι ρυθμοί και οι συνθήκες ζωής έχουν προσανατολίσει τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων στις on-line γνωριμίες και το speed- date.

Οι εγγραφές στις ιστοσελίδες γνωριμιών ανέρχονται γύρω στα 3,5 εκατομμύρια μηνιαίως και οι περισσότερες απ’ αυτές, διπλασιάζουν τον αριθμό των μελών ανά έτος.

Πριν από περίπου έναν μήνα, χάκερ κατάφεραν να υποκλέψουν τα αρχεία του δημοφιλέστερου site «γνωριμιών για παντρεμένους» στον κυβερνοχώρο, του Ashley Madison. Οι χάκερ δημοσιοποίησαν τελικά κάθε είδους στοιχεία όπως διευθύνσεις e-mail και αριθμούς πιστωτικών καρτών των χρηστών του site προκαλώντας παγκόσμιο σάλο.

Ειδικοί δίνουν απαντήσεις για τις αιτίες που οδηγούν το χέρι εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων να κάνουν κλικ στο συγκεκριμένο ή άλλα παρόμοια sites.

Η Πέπερ Σβαρτζ καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον και η καθηγήτρια Ντουέιν Γουέλτς που ειδικεύεται σε θέματα διαπροσωπικών σχέσεων φωτίζουν τους βασικούς λόγους που οδηγούν κάποιον στο να αναζητήσει εξωσυζυγικές περιπέτειες. Σύμφωνα με τις ειδικούς, δύο είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν κάποιον σε ένα site γνωριμιών για παντρεμένους. Ο ένας λόγος είναι η ρουτίνα, η βαρεμάρα που βιώνει κάποιος στην σχέση του και ο άλλος η αναζήτηση συναισθηματικής στήριξης.

Ο πρώτος λόγος αφορά άτομα που δεν είναι ευχαριστημένα με την σεξουαλική τους ζωή.

Αναζητούν λοιπόν μια νέα ενδιαφέρουσα γνωριμία χωρίς απαραίτητα να επιθυμούν και νέο ερωτικό σύντροφο.

Υπάρχει και μια δεύτερη κατηγορία ατόμων, τα οποία δεν είναι ευχαριστημένα μεν στον γάμο τους αλλά παράγοντες όπως η ύπαρξη παιδιών, οικονομικοί ή άλλοι λόγοι δεν τους οδηγούν στο δικηγόρο για να καταθέσουν αίτηση διαζυγίου. Αυτά τα άτομα επισκέπτονται τέτοιες ιστοσελίδες, αναζητώντας συναισθηματική υποστήριξη, εξηγούν οι ειδικοί.