20 Σεπτέμβριος 2015, 14:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτέμβριος 2015, 12:59

Η Κυρά της Πρόσυμνας στο Αρχαιολογικό Μουσείο

  • Η Κυρά της Πρόσυμνας στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια αρχόντισσα που έρχεται κατευθείαν από τη Μυκηναϊκή εποχή, η «Κυρά της Πρόσυμνας» είναι το νέο έκθεμα που παρουσιάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και μέχρι την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, στην «Αίθουσα του Βωμού».

Το ελεφάντινο γυναικείο ειδώλιο από πλούσιο τάφο της Πρόσυμνας Άργους, παρουσιάζεται στη σειρά «Αθέατο Μουσείο», η οποία προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών.

Ανά δύο μήνες, ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά. Η γυναικεία μορφή φοράει πλούσια φούστα με πτυχώσεις, έχει το στήθος ακάλυπτο, και περιδέραιο στον λαιμό, το οποίο αγγίζει με τα ακροδάχτυλά της. Το περιδέραιο είναι διακοσμημένο με κρινοπάπυρους, εύρημα συχνό στους μυκηναϊκούς τάφους.

Το «Αθέατο Μουσείο» γίνεται η αφορμή για την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας που κρύβει κάθε επιλεγμένο έκθεμα. Μετά από το «Δαχτυλίδι του Θησέα», την «Αιγύπτια γάτα Μίου», την «Άρτεμη από τη θάλασσα» και τον «Καθρέφτη της Ευρώπης», το «Αθέατο Μουσείο» φιλοξενεί τώρα την «Κυρά της Πρόσυμνας».

Στις 16 Οκτωβρίου και στις 6 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, καθώς και στις 25 Οκτωβρίου και στις 15 Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή, ώρα 13:00, αρχαιολόγοι του μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για το αριστουργηματικό πορτρέτο της Μυκηναίας αρχόντισσας, αλλά και για τα μυστικά ομορφιάς της εποχής εκείνης.

Είναι απαραίτητα το εισιτήριο και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ.: 213-2144891).