18 Σεπτέμβριος 2015, 15:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτέμβριος 2015, 15:59

Πέθανε η Ρούλα Μουρατίδου, ψυχή των Ποντίων στο Τορόντο

  • Πέθανε η Ρούλα Μουρατίδου, ψυχή των Ποντίων στο Τορόντο

Έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος που υπηρέτησε όσο λίγοι το ποντιακό ιδεώδες κάνοντας την ποντιακή οικογένεια από τις 15 Σεπτεμβρίου πιο φτωχή. Η Ελευθερία (Ρούλα) Μουρατίδου ζούσε στο Τορόντο του Καναδά και εργαζόταν μαχητικά για την ανάδειξη του πολιτισμού του Πόντου.

Γεννημένη στη Βέροια το 1944 από Πόντιους στη καταγωγή γονείς γαλουχήθηκε με την ποντιακή κουλτούρα την οποία μετέφερε και στο Τορόντο όταν μετανάστευε μαζί με τον άντρα της Μιχάλη Μουρατίδη στο τέλος της δεκαετίας του ΄60.

Γρήγορα η Ρ. Μουρατίδου έγινε η ψυχή των Ποντίων στον μακρινό Καναδά συμμετέχοντας στα κοινά της Ποντιακής Αδελφότητας Τορόντο «Παναγία Σουμελά» καταλαμβάνοντας μάλιστα και τη θέση του προέδρου στο γυναικείο τμήμα της Αδελφότητας.  Αποτέλεσε επίσης ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου «Βεργίνα» του νομού Ημαθίας.

«Η Ρ. Μουρατίδου αφήνει πίσω της ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο ποντιακό γίγνεσθαι του Καναδά αφού αποτελούσε την ψυχή της ποντιακής παροικίας» ανέφερε η ανακοίνωση της Αδελφότητας.

Η εκλιπούσα διέθετε και συγγραφικό ταλέντο το οποίο χρησιμοποίησε καταγράφοντας με τον γλαφυρό της τρόπο της ιστορίας της Αδελφότητας και αφήνοντας σήμερα πίσω της μια εξαιρετική παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές ομογενών Ελλήνων καταγόμενων από τον Πόντο.