18 Σεπτέμβριος 2015, 14:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτέμβριος 2015, 13:32

Το καλό και κακό σενάριο για την επομένη των εκλογών

  • Το καλό και κακό σενάριο για την επομένη των εκλογών
    (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης)

Τρία 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, τα σενάρια της επόμενης μέρας απασχολούν όχι μόνο την Αθήνα αλλά και τις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Έτσι, το σκηνικό της Δευτέρας μπαίνει στο μικροσκόπιο του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία να κινούνται περίπου στο ίδιο ποσοστό, η Ελλάδα κινδυνεύει να εισέλθει σε δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού. Οι διαδικασίες αυτές –εφόσον αποδειχθούν χρονοβόρες– θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τα μέτρα που απαιτούν οι πιστωτές της χώρας, και να επηρεάσουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το καλό σενάριο, μετά τις κάλπες της Κυριακής, είναι αυτό που  αναφέρεται σε ένα φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό με επικεφαλής την ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ και στον οποίο θα μετέχουν μετριοπαθή κόμματα.

Το κακό σενάριο θα ήταν μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς τη στήριξη του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή την περίπτωση η εφαρμογή της διάσωσης θα εξαρτιόταν από την υποστήριξη των ΑΝΕΛ με πολύ μικρή πλειοψηφία.

Στη χειρότερη περίπτωση οι κάλπες μπορεί να βγάλουν ένα εντελώς κατακερματισμένο κοινοβούλιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία να παίρνουν πολύ χαμηλά ποσοστά. Σε αυτό το σενάριο για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα χρειαστούν περισσότερα κόμματα. «Οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου μπορεί να οδηγήσουν σε ένα τόσο κατακερματισμένο κοινοβούλιο, που είτε μπορεί να χρειαστούν τέσσερα κόμματα για να σχηματιστεί ένας βιώσιμος κυβερνητικός συνασπισμός, είτε ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να στραφεί στη Λαϊκή Ενότητα για “σιωπηρή” υποστήριξη», σημειώνει το Bloomberg.