18 Σεπτέμβριος 2015, 15:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτέμβριος 2015, 13:30

Χαλασμένα δόντια «κληρονομεί» στο παιδί της μητέρα με χρόνιο στρες

  • Χαλασμένα δόντια «κληρονομεί» στο παιδί της μητέρα με χρόνιο στρες
    Το Μουσείο Δοντιών στην Μπανγκόγκ (Φωτ.: EPA/ B. Walton)

Για πρώτη φορά μια νέα βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα συνδέει το χρόνιο στρες μιας μητέρας με την υγεία των δοντιών των παιδιών της. Διαπιστώνει ότι μάνες με χρόνιο άγχος μεγαλώνουν παιδιά που κάποτε θα χρειαστούν να κάνουν σφραγίσματα στα δόντια.

Οι ερευνητές του Οδοντιατρικού Ινστιτούτου του King's College του Λονδίνου και των Σχολών Δημόσιας Υγείας και Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, ανέλυσαν στοιχεία για 716 ζεύγη μητέρας-παιδιού (ηλικίας δύο έως έξι ετών).

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπήρχαν περισσότερες κοιλότητες στα δόντια εκείνων των παιδιών, των οποίων οι μητέρες είχαν περισσότερες ενδείξεις στρες (με βάση μια σειρά από βιολογικούς δείκτες), σε σχέση με όσα παιδιά οι μητέρες τους δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα. Το ποσοστό ήταν 44,2% έναντι 27,9%.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν περισσότερα χαλασμένα δόντια στα παιδιά, τα οποία δεν είχαν θηλάσει οι μητέρες τους (63%), σε σχέση με εκείνα που τα είχαν θηλάσει (37%).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει και μια κοινωνικοοικονομική διάσταση, καθώς οι μητέρες με χαμηλό εισόδημα έχουν περισσότερο στρες, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να θηλάσουν τα παιδιά τους ή να τα πάνε έγκαιρα στον οδοντίατρο. 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας American Journal of Public Health.