17 Σεπτέμβριος 2015, 21:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτέμβριος 2015, 21:38

Ξαφνικός θάνατος για επιχειρήσεις που... παίζουν με το ΑΦΜ τους

  • Αυτό είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Έρχεται αιφνίδιος φορολογικός θάνατος σε επιχειρήσεις που πιάνονται στη φάκα για φοροδιαφυγή ή παραμένουν αδρανείς για σημαντικό χρονικό διάστημα! Με απόφασή της η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου ανάβει το «πράσινο φως» στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για να απενεργοποιήσει τον ΑΦΜ και κατά συνέπεια κάθε συναλλαγή επιχειρήσεων  για τις οποίες υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Στην απόφασή της καταγράφονται όλες οι περιπτώσεις που θα οδηγούν στην αυτόματη αναστολή του ΑΦΜ των επιχειρήσεων. Αν, για παράδειγμα, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διαπιστώσει ότι μια επιχείρηση με ενδοκοινοτικές συναλλαγές για έναν χρόνο δεν έχει υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ, ή για ένα χρόνο υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, θα μπαίνει κατευθείαν στη «μαύρη λίστα» και ο ΑΦΜ της θα απενεργοποιείται.

Ο ΑΦΜ μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά μόνο μετά από αίτηση του φορολογουμένου, με την οποία θα προσκομίζονται τα αναγκαία στοιχεία από τα οποία θα αποδεικνύεται ότι εκλείπουν οι λόγοι αναστολής χρήσης του ΑΦΜ.