18 Σεπτέμβριος 2015, 08:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτέμβριος 2015, 21:43

Η κατανάλωση ψαριών προστατεύει από την κατάθλιψη

  • Η κατανάλωση ψαριών προστατεύει από την κατάθλιψη

Τα ψάρια συμπεριλαμβάνονται σε πολλά διαιτολόγια γιατί η κατανάλωσή τους έναντι μάλιστα εκείνης επεξεργασμένων κρεάτων και γλυκών, έχει πολλές ευεργετικές συνέπειες για τον οργανισμό. Νέα έρευνα δείχνει ότι οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν τα ψάρια, βοηθούν στην πρόληψη της κατάθλιψης.

Η έρευνα έγινε από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τσινγκντάο στην Κίνα και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.

Για τις ανάγκες της έρευνας μελετήθηκαν τα στοιχεία από 26 προηγούμενες έρευνες που έγιναν μεταξύ 2001-2014, σε πάνω από 150.000 άτομα παγκοσμίως.

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που καταναλώνουν αρκετά ψάρια στη συνήθη διατροφή τους κάθε εβδομάδα έχουν κατά 17% μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με όσους καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν μάλιστα ότι στην Ευρώπη, η μείωση του κινδύνου κατάθλιψης είναι λίγο μεγαλύτερη στους άνδρες, δηλαδή φτάνει στο 20% ενώ στις γυναίκες το ποσοστό είναι λίγο πιο χαμηλό από το μέσο όρο, δηλαδή στο 6%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ωμέγα-3 λιπαρά που εμπεριέχονται στα ψάρια δρουν θετικά στη δραστηριότητα ζωτικών ουσιών του εγκεφάλου, δηλαδή στους νευροδιαβιβαστές όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, δυο ουσίες σημαντικές για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και μεγάλη ισπανική επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά, με δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό BMC Medicine.