17 Σεπτέμβριος 2015, 12:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτέμβριος 2015, 11:43

Μετά τις κάλπες, μνημόνιο και αξιολόγηση

  • Κυβερνητικός συντονισμός για την άμεση εκδίκαση των υποθέσεων Siemens
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Ως μήνα του... μέλιτος αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες το περιθώριο που έδωσαν στα ελληνικά πολιτικά κόμματα για το διάστημα των εκλογών. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι από Βρυξέλλες, και Βερολίνο, υπενθυμίζουν στη χώρα μας –και κυρίως στην επόμενη κυβέρνηση– ότι έχει υπογραφεί μνημόνιο με συγκεκριμένους όρους και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνουν μονότονα ότι είναι η «απαρέγκλιτη εφαρμογή» του τρίτου μνημονίου από τη νέα κυβέρνηση.

Εξάλλου, με το που θα ορκιστούν οι υπουργοί το κουαρτέτο των δανειστών θα έρθει στην Αθήνα και θα αρχίσουν οι έλεγχοι για την πρώτη αξιολόγηση.

«Δεν βλέπω την ανάγκη να αλλάξει το πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι εφαρμογή», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και πρόσθεσε  ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει τις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. Ο Επίτροπος υποστήριξε πως δεν υπάρχουν διαφορές της κομισιόν με το ΔΝΤ και συμπλήρωσε ότι οι τρεις θεσμοί είχαν «πάντα τις ίδιες θέσεις» όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα. «Αν και όχι αυθόρμητα», έσπευσε να υπογραμμίσει.

Τα ίδια μηνύματα έχουν στείλει τόσο το Βερολίνο όσο και οι Βρυξέλλες μέσω του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ.