16 Σεπτέμβριος 2015, 20:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτέμβριος 2015, 21:05

Υπουργείο Εσωτερικών: Οδηγίες προς ψηφοφόρους ενόψει Κυριακής

  • Υπουργείο Εσωτερικών: Οδηγίες προς ψηφοφόρους ενόψει Κυριακής

Οδικό χάρτη με οδηγίες για τα «πού», τα «πώς», τα «πότε» και μια σειρά άλλων ερωτήσεων, ενόψει των εκλογών της Κυριακής, δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών, με τον υπουργό Αντώνη Μανιτάκη να καλεί τους Έλληνες να ασκήσουν το δικαίωμα τους. Όπως επισημαίνεται οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα. Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν σε ποιό εκλογικό τμήμα ψηφίζουν μέσω διαδικτύου, στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.ypes.gr), ή καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου (213 1361500). 

Όσον αφορά στους ετεροδημότες, αυτοί ψηφίζουν τους συνδυασμούς της βασικής τους εκλογικής περιφέρειας στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση μέχρι τις 30 Ιουνίου. Στον βασικό εκλογικό κατάλογο (του τόπου καταγωγής τους) υπάρχει η ένδειξη «Ε», που σημαίνει ότι απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο της βασικής τους εγγραφής. 

Όσοι δεν ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους και εργάζονται σε πενθήμερη εργασία, για 200 έως 400 χιλιόμετρα δικαιούνται μία εργάσιμη ημέρα άδειας, για 401 χιλιόμετρα και άνω δύο εργάσιμες ημέρες άδειας ενώ για τα νησιά τρεις εργάσιμες ημέρες άδειας. Όσοι εργάζονται εξαήμερο, για 100 έως 200 χιλιόμετρα δικαιούνται μία εργάσιμη ημέρα άδειας, για 201 έως 400 χιλιόμετρα δύο εργάσιμες ημέρες άδειας, για 401 χιλιόμετρα και άνω καθώς και για τα νησιά τρεις εργάσιμες ημέρες άδειας. 

Υπενθυμίζουμε ότι σε αυτές τις εκλογές δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης. Ακόμη και εάν μπει πάντως το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται.