16 Σεπτέμβριος 2015, 17:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτέμβριος 2015, 17:02

Πέθανε η Μαρία Χορς, ένας θρύλος των Ολυμπιακών Αγώνων

  • Πέθανε η Μαρία Χορς, ένας θρύλος των Ολυμπιακών Αγώνων
    Από την πρόβα τζενεράλε για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας των 19ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σολτ Λέικ Σίτι (φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)
  • Πέθανε η Μαρία Χορς, ένας θρύλος των Ολυμπιακών Αγώνων
    Η Μαρία Χόρς ανάβει το βωμό στην τελετή άφιξης της Ολυμπιακής Φλόγας στο αρχαίο στάδιο των Δελφών, την Τρίτη 3 Αυγούστου 2004 (φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ανδρονίκη Χριστοδούλου)

Η εμβληματική χορογράφος Μαρία Χορς, ένας θρύλος των Ολυμπιακών Αγώνων αφού επιμελούνταν την Τελετή Αφής της διοργάνωσης για μισό αιώνα, έφυγε σήμερα από τη ζωή πλήρης ημερών. Η άοκνη δασκάλα κατάφερε να αφήσει το μοναδικό της στίγμα στην τελετή προσθέτοντας κάθε φορά νέα στοιχεία που ζωντάνευαν το τελετουργικό.

Η Μαρία Χορς (το γένος Παναγιωτοπούλου) γεννήθηκε στον Πειραιά το 1921. Φοίτησε στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο επαγγελματικό τμήμα της Σχολής Ορχηστικής Τέχνης της Κούλας Πράτσικα (ως μέλος του οποίου έλαβε μέρος σε σειρά χορευτικών παραστάσεων). Παρακολούθησε μαθήματα χορού στη Γαλλία, με κορυφαίους δασκάλους.

Για πάνω από σαράντα χρόνια (1964-2007) δίδαξε χορό, εκφραστική κίνηση, χορογραφία και ελληνικό παραδοσιακό χορό, στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Η συνεργασία της με την κρατική σκηνή ξεκίνησε το 1958 μετά από πρόταση του Αλέξη Μινωτή. Από τότε, η Μαρία Χορς χορογράφησε στο Εθνικό Θέατρο πλήθος παραστάσεων αρχαίου, κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Είχε διδάξει επίσης στο Τμήμα Ρυθμικής του Λυκείου των Ελληνίδων, στη Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών, στο Εργαστήριο του «Αμφι-θέατρου» αλλά και στο Στούντιο της Λυρικής Σκηνής. Είχε ακόμη συνεργαστεί με τον Γιάννη Τσαρούχη, την Μαρία Κάλλας και την Κατίνα Παξινού.


Η Μαρία Χορς παραλαμβάνει από το δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη το Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών

Για την καλλιτεχνική προσφορά της είχε τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος και με το Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών.

Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή στις 15:30 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.